Csillagok

Ma ünnepli a születésnapját Céline Dion

A többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnő, Céline Dion ma ünnepli 52. születésnapját. Varázslatosan erős szoprán hangjával, az egész világ szívét megérintette. Olyan hatalmas slágereket köszönhetünk neki, mint például a My Heart Will Go On, a That's The Way It Is, az It's All Coming Back To Me Now, vagy akár az All By Myself.

Céline Dion 1968. március 30-án egy 14 gyermekes család legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot a kanadai Charlemagne városában. A család igazi zeneszerető volt, az énekesnő is Hugues Aufray francia énekes Céline című daláról kapta nevét. Öt évesen lépett először közönség elé egyik bátyja, Michael esküvőjén, melyen nagy sikert aratott.

Céline Dion (Fotó: Shutterstock)

Első dalát, 12 éves korában írta meg közösen egyik bátyjával és édesanyjával, a felvételt pedig elküldték a producer és ügynök René Angélilnek, aki azonnal beleszeretett Céline hangjába, és a szárnyai alá vette. A La voix du bon Dieu című első albumával a tinédzser énekesnő Québec sztárja lett.

1982-ben részt vett a Yamaha Music Fesztiválon Tokióban, és megnyerte a legjobb előadónak járó díjat.
1988-ban Svájcot képviselve fellépett az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol akkora sikert aratott, hogy a 20 éves énekesnő hírneve elérte egész Európát, Ázsiát és Ausztráliát. Első angol nevű lemezét, Unison címmel, 1990-ben dobták piacra.

Céline Dion karrierjének egyik csúcspontja A Szépség és a Szörnyeteg című film betétdaláa volt, amit a Peabo Bryson duettben énekelt. A betétdal elnyert egy Oscar- és egy Grammy-díjat is, később pedig felkerült az 1992-es Celine Dion című stúdióalbumra is.

1993-ban a The Colour of My Love című albumának ajánló részében a „szerelme színének” (the colour of her love) nevezte René Angelilt, aki egyben a zenei producere is volt. 1994 decemberében fényűző esküvő keretében házasodtak össze, amit élőben közvetített a kanadai televízió. A The Colour of My Love lett Céline karrierjének addigi legsikeresebb lemeze.

Ezután Dion újra visszatért francia gyökereihez, két francia lemezt is készített, az egyik, az 1994-es a párizsi Olympia színházban tartott koncertről készült élő lemez, À l’Olympia címmel, a másik pedig, a D’eux-The French Album, amely minden idők legsikeresebb francia nyelvű lemeze lett.

Céline Dion (Fotó: Shutterstock)

1996-ban jelent meg Dion negyedik angol nyelvű lemeze Falling into You címmel, melyen inkább pop műfajú számok hallhatók. Az albummal elnyerte élete első Grammy-díját, az év albuma kategóriában. Az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén az énekesnőt választották arra a megtisztelő szerepre, hogy elénekelje a The Power of the Dream című dalát.

Az 1997-es újabb lemezével, a Let’s Talk About Love-val újabb rekordot állított fel, csak Kanadában egy hét alatt 230 212 példány fogyott el. Az album végül gyémántlemez lett. Legsikeresebb dala nem más, mint a Titanic főcímdala, a My Heart Will Go On című klasszikus ballada, amiért az énekesnő Oscar- és Golden Globe-díjat is nyert.

2002-ben az énekesnő részt vett több jótékony célú koncerten is, köztük a híres VH1 Divas Live koncerten, olyan előadókkal lépett fel, mint Anastacia, Cher, a Dixie Chicks, Mary J. Blige, Whitney Houston, Cyndi Lauper, Shakira és Stevie Nicks.

2003-ban megjelent One Heart című albuma nem felelt meg a kritikusok várakozásának. Ennek ellenére a lemez eladásának száma 2004-re átlépte a 175 millió darabot, amiért Chopard Diamond-díjat kapott a World Music Awards díjkiosztáson.

2004. január 6-án Céline Dion csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Céline újabb francia lemezt készített 2007-ben, D’Elles címmel, 2008-ban pedig piacra dobták a legsikeresebb dalait egy albumban, amely a My Love: Ultimate Essential Collection címet kapta. 2010. február 17-én Céline Dion koncertkörútjáról dokumentumfilm jelent meg, Through the Eyes of the World címmel. Négy évvel később pedig bejelentette, hogy határozatlan időre visszavonul, mert férjének kiújult a rákja.

Céline Dion (Fotó: Shutterstock)

Céline csupán 12 éves volt, mikor először találkozott élete szerelmével Renével, akivel 26 éves korában házasodott össze. A pár első gyermeke, René-Charles Angelil 2001-ben született. Kilenc évvel később, Céline iker fiúkat hozott a világra, Eddy-t és Nelsont. Férje hosszas küzdelem során sem tudta legyőzni a rákot, 2016. január 14-én hunyt el Las Vegas-i otthonukban.