Csillagok

Jane Fonda, Sting és Madonna is arra kér: ne térj vissza a normális kerékvágásba

A koronavírus-járvány fenekestől fordította fel mindannyiunk életét, világhírű művészek most arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a jövőben radikális változtatásokra lesz szükség.

Kétszáz elismert híres művész és tudományos szakember tett közzé egy felhívást a francia Le Monde napilapban – írta meg az újságra hivítkozva a hvg.hu is.

Madonna (Fotó: Shutterstock)

A felhívásban többek között Jane Fonda, Sting, Madonna, Pedro Almodovar, Isabelle Adjani, Robert de Niro és Tarr Béla mond nemet arra, hogy visszatérjünk-e a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány veszélyének elmúltával. Az aláírók szerint radikális változásokra, a fogyasztói társadalom átakalítására lesz szükség.

A mozgalmat Juliette Binoche színésznő és Aurtrofien Barrau asztrofizikus indította, hogy véget vessenek az ellenőrizhetetlen fogyasztásnak és a gazdaságok „radikális átalakulásának” a bolygó megmentése érdekében. Olyan nevek csatlakoztak a kezdeményezéshez, mint Marion Cotillard, Monica Bellucci, Isabelle Adjani, Javier Bardem, Cate Blanchett, Claire Denis, és még sokan mások. A teljes lista itt tekinthető meg.

„Elképzelhetetlen, hogy a járványt követően visszatérjünk a normális életbe” – kezdte a levél, amelyet a többszörös Nobel-díjas Muhammad Yunus is aláírt. A felhívást aláírók úgy vélik, hogy a koronavírus fertőzés hatalmas tragédia az emberiség számára, ugyanakkor a válság alkalmat teremt arra, hogy „szembenézzünk a lényeges kérdésekkel, miután rendszerszintű problémáról” van szó.

Juliette Binoche (Fotó: Shutterstock)

„A folyamatban lévő ökológiai katasztrófa egy metaválságból fakad … a globális ökológiai összeomlás mérhetetlen következményekkel jár majd ”- írták. Úgy vélik radikális átalakításra van szükség minden szinten.