Csillagok

Veszélyeztetett hegyi gorillákon segít Leonardo DiCaprio

Kétmillió dollárt (644 millió forintot) segített összegyűjteni Leonardo DiCaprio a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kongói Virunga Nemzeti Park megmentésére létrehozott alap elindításához.

Az Oscar-díjas színész az Emerson Collective és a Global Wildlife Conservation részvételével alapított Earth Alliance alapítványán keresztül vette fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, hogy egy segélyalapot hozzon létre – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Leonardo DiCaprio (Fotó: Shutterstock)

A Kongói Demokratikus Köztársaság Virunga Nemzeti Parkjában élnek a veszélyeztetett hegyi gorillák, de emellett bármely más természetvédelmi területnél több madárnak, hüllőnek és emlősnek is otthont ad. Leonardo DiCaprio régóta foglalkozik a park támogatásával, 2014-ben executive producere volt a Netflix számára készített Virunga című dokumentumfilmnek.

A Virungának sürgős anyagi támogatásra van szüksége a hegyigorilla-populáció védelmére, a parkban dolgozó vadőrök és családjaik támogatására, és a szükséges alapvető járványmegelőző intézkedésekre.

A parkot még márciusban zárták be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, ez azonban jelentős anyagi veszteséget okozott. Áprilisban még egy tragédia sújtotta a park személyzetét, amikor a jelentések szerint helyi lázadók megöltek 12 vadőrt, egy sofőrt és a helyi közösség négy tagját.

A Virunga még sohasem került olyan nehéz helyzetbe, mint most a koronavírus és az ebola miatt. A park vadőrei erejüket megfeszítve próbálják megvédeni a környéken élő helyi közösségeket és a hegyigorilla-populációt ettől a két fenyegetéstől – fogalmazott Emmanuel De Merode, a park igazgatója.