Csillagok

Mégis megtartja születésnapi ünnepségét Erzsébet királynő

Április 21-én ünnepelte 94 éves születésnapját II. Erzsébet brit királynő, de a koronavírus-járvány miatt azt kérte, ne legyen semmilyen ceremónia a születésnapja alkalmából.

Emberek milliói ünnepelték a megszokottól eltérően a születésnapjukat az elmúlt három hónapban a koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt. Így járt II. Erzsébet királynő is, aki családja mellett az ünnepséget is nélkülözte.

II. Erzsébet brit uralkodó (j3) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyéről Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

De elmaradtak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban. Sőt, a palota azt is bejelentette, hogy az uralkodó hivatalos születésnapi ünnepsége, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem rendezik meg.

A járvány lecsengésével és az Angliában is megkezdődött lazítások után azonban Erzsébet úgy döntött, hogy mégis megtartja születésnapját – idézte a Hello magazint a hirado.hu. Uralkodása 68 évében egyszer sem maradt el az ünnepély, így június 13-án egy visszafogott katonai ceremónia élteti majd a Windsori-kastélynál a királynőt.

 

 

A ceremóniát a BBC élőben közvetíti, így azért, aki látni akarja, biztosan nem marad le az ünnepségről.