Csillagok

Valóra válhat James Brown óhaja

A dél-karolinai legfelső bíróság döntésével végre valóra válhat a soul keresztapjának óhaja, hogy hagyatéka nincstelen gyermekek oktatását segítse.

A bíróság egy 14 éve tartó jogi huzavonára tett pontot nemrég, amikor kimondta, hogy James Brown utolsó partnere, Tomi Rae Hynie jogilag nem volt a felesége, mivel nem bontották fel előző házasságát, és ezért nincs joga Brown több millió dolláros hagyatékára.

James Brown (Fotó: Shutterstock)

A 20. század egyik legjelentősebb soul énekesének és Hynie-nek a házassága Brown 2006. decemberi halála óta állt a jogi huzavonák középpontjában. Számosan nyújtottak be keresetet bíróságokhoz a hagyatékot követelve, amelynek értékét 5 és 100 millió dollár közöttire becsülték.

2013-ban egy dél-karolinai bíróság megsemmisítette azt a megállapodást, amely a hagyaték felét egy alapítványnak, negyedét Hynie-nek és a maradékot Brown gyermekeinek ítélte. Az egyezség 2009-es létrejöttekor nem hozták nyilvánosságra a hagyaték értékét, de az ügyészek szerint Brown bankszámláin alig volt valami pénz. Még 2008-ban elárverezték az énekes egyes javait, az 580 ezer dollár bevételt részben a korábbi adósságok kifizetésére fordították.

A 2013-as bírói döntés kimondta, hogy az egyezségben nem juttatták érvényre Brown akaratát, amely szerint hagyatékának többségét adakozásra kell fordítani.

A dél-karolinai bíróság pontot tett az azóta is folyó pereskedésre azzal, hogy kimondta, Hynie nem tarthat igényt hagyatékra, és úgy rendelkezett, hogy hajtsák végre Brown végrendeltét, amely egy „I Feel Good” nevű alapítvány létrehozásáról rendelkezett, amely a szerzői jogokból származó bevételeket hátrányos helyzetű dél-karolinai és georgiai gyermekek oktatására fordítja.