×

Csillagok

A Valami Amerika sármos szőke színésze ma ünnepli 50. születésnapját

Szabó Győző a magyar filmek egyik ismert és népszerű alakja. Bár színészetet sohasem tanult, mégis természetességével, kivételes humorával a magyar színházi-és filmvilág meghatározó szereplője lett.

Szabó Győző 1970. július 7-én született Nyírbátorban. Édesapja cukrász, édesanyja óvónő. Tinédzserként egyedül a festészet foglalkoztatta: középiskolába a Képző-és Iparművészeti Szakgimnáziumba járt, ahonnan elsőre fel is vették a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafikus és látványtervező szakára.

Szabó Győző színész a DTK – D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

Húszévesen ismerkedett meg a színház világával, amikor Vajdai Vilmossal közösen megalapították a Tilos az Á performance színházat, a Táp Színház elődjét. Győzőt azonnal a hatalmába kerítette a színház varázslatos, kifürkészhetetlen világa, és onnantól kezdve megállíthatatlan lett.

Első színházi szerepét a Szentivánéji Álomban, Csányi Jánostól, a Bárka Színház igazgatójától kapta. 1995-től pedig már leszerződött a Katona József Színházhoz. Olyan meghatározó darabokban játszott, mint a Macbeth, a III. Richárd, A vihar, A Jakab meg gazdája, vagy akár a Kabaré.

Első filmes sikerét Herendi Gábor: Valami Amerika filmjében aratta. Bár már azelőtt is nevet szerzett magának a színházi szakmában, mégis ezzel a filmmel lett igazán híres.

Budapest, 2017. augusztus 3.
Hujber Ferenc (b) Várnai András, Szabó Győző (k) Várnai Ákos és Pindroch Csaba (j) Várnai Tamás szerepében a Valami Amerika című sorozat harmadik részének forgatásán a Keleti pályaudvaron 2017. július 31-én. A Herendi Gábor rendezte film forgatása augusztus 2-án befejeződött, legújabb epizód február 15-én kerül a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea

2008-tól az improvizáción alapuló sorozat, a Beugró tagja lett. 2009-ben újabb nagy sikert aratott a Valami Amerika 2-ben, ami még az első részt is felülmúlta. Eközben továbbra is játszott a Katona József Színházban, és vendégszereplőként feltűnt többek között a Merlin, Örkény, Kolibri, Játékszín, Székesfehérvári Vörösmarty és a Szombathelyi Weöres színházakban is.

Eredeti hivatását is kamatoztatta a Túlélési gyakorlatok és A kékszakállú herceg csodálatos élete című előadások látvány-és díszlettervét ő álmodta meg. Színházi sikerei mellett olyan magyar játékfilmekben tűnt fel, mint az Egy bolond százat csinál, a Zimmer Feri 2, az Alvilág, a Kontroll vagy akár a Magyar vándor.

Szabó Győző hallásproblémákkal küzd gyermekkora óta, kiskorában gyakran szúrták fel a fülét. Az orvosok orrsövényferdülésre gyanakodtak, de sajnos az operáció után sem javult az állapota. A színpadon sokszor a kollégai szájáról olvasott, hogy tudja, mikor kell belépnie, és külön ügyelő segített neki, hogy mikor következik a jelenete. Kiderült, hogy Győzőnek mindkét dobhártyája ki volt lyukadva, amin műtéttel segítettek – bár sokat javult a hallása, már sosem lesz tökéletes.

Szabó Győző felesége Rezes Judit Jászai-Mari díjas színésznő. Két fiuk született, Mihály és Gáspár Zoltán. Győzőnek az előző házasságából is született egy gyermeke, Bori, akivel együtt énekelte el Quimby-Most múlik pontosan című dalát a DTK show-ban.

A színészt legközelebb a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatjuk a Sok Hűhó Semmiért című előadásban.