×

Csillagok

Előre megírta saját gyászjelentését Ennio Morricone

Megdöbbentő dolog derült ki a hétfőn egy római kórházban 91 évesen elhunyt zeneszerzőről. Morricone előre megírta a saját gyászjelentését.

“Én, Ennio Morricone, meghaltam. Közlöm ezt minden barátommal, akik közel álltak hozzám és azokkal is, akik távolabb vannak, és nagy szeretettel küldöm nekik üdvözletemet. Lehetetlen mindenkit megnevezni” – olvasható a gyászjelentésben, amelynek egy példányát az ANSA olasz hírügynökség is megkapta, írta az MTI.

Virágok és egy üzenet Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester csillagánál a Hollywoodi hírességek sétányán Los Angelesben 2020. július 6-án. Morricone 2020. július 6-án, 91 éves korában elhunyt.
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A gyászjelentésben Morricone arra is kitért, hogy szűkkörű búcsúszertartást szeretne. „Egyetlen oka van annak, hogy így búcsúzom el mindenkitől és hogy privát temetést akarok: nem akarok zavarni”.
Morricone írásában kiemelte három testvérét és családjukat, valamint négy gyerekét és négy unokáját.

„Remélem, tudják, mennyire nagyon szerettem őket.”
Utolsó gondolataival feleségét, Mariát szólította meg. “Biztosítom őt különleges szerelmemről, amely összetartott minket és amelyet olyan nehéz szívvel hagyok el. Ez a legfájdalmasabb búcsúm” – írta a zeneszerző.

Ennio Morricone tíz nappal ezelőtt elesett és combnyaktörést szenvedett, halálát az emiatt fellépő komplikációk okozták.

A 2018. november 12-én készült képen Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester Giuseppe Tornatoréval közösen írt önéletrajzi könyvének bemutatóján a római Quirino színházban. Ennio Morricone 2020. július 6-án, 91 éves korában elhunyt. Fotó: MTI/EPA/DPA/Angelo Carconi

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a Morricone családjának küldött részvétüzenetében azt írta a művészről: „kifinomult és népszerű zenészként mély nyomot hagyott az 1900-as évek második felének zenetörténetében”. Alkotásai „jelentősen hozzájárultak Olaszország presztízsének erősítéséhez és népszerűsítéséhez a világban”. A 91 évesen elhunyt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház, hétfő este.