Csillagok

Egy közkedvelt arc és hang - Dunai Tamás ma 71 éves

Jászai Mari-díjas, érdemes- és kiváló művész, akinek nemcsak arca lehet ismerős számodra, hanem hangja is – Dunai Tamás ma 71 éves.

Dunai Tamás 1949. július 10-én született Mohácson. 1967-tól játszott a szegedi Egyetemi Színpadon, de először nem színészként szerzett diplomát, hanem a szegedi JATE Bölcsészettudományi karon, magyar-francia szakon.

Ezután végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1976-ban, Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke. Már ebben az évben a Madách Színház tagja lett, 1992-on, amikor szabadúszóként folytatta pályáját.

Dunai Tamás miután átvette a Tolnay Klári Művészeti-díjat Mohorán 2017-ben. MTI Fotó: Komka Péter

Budapesti és vidéki színházakban is fellépett, és az ország számos pontján előadóestjein is láthatta a közönség. 2004-ben rendezőként is bemutatkozott az Ez nem ugyanAz című musicalesttel.

Szerepelt tévés produkciókban is, mint például a Linda, a Família Kft., a Kisváros vagy a Tűzvonalban, de mozifilmben is játszott, többek közt a Sztracsatellában, a Sorstalanságban, a Made in Hungáriában és a Polygamy-ban.

A hangját ismerheted hangjátékokból, például Szabó Magda Születésnapjából, de szinkronszerepeinek köszönhetően is: ő volt Francois Cluzet magyar hangja az Életrevalók című filmben, de a Trónok harcában Tywin Lannister is az ő hangján szólal meg magyarul.

Dunai Tamás Jászai Mari-díjas, érdemes- és kiváló művész, három gyermek édesapja: Márton 44, Mihály 41, Eszter pedig 33 éves.