Csillagok

48 éves lenne Benedek Tibor

Ma lenne 48 éves a háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, az International Swimming Hall of Fame vagyis a Hírességek csarnokának magyar tagja, Benedek Tibor.

Miközben leírtam ezeket a fenti sorokat azon gondolkoztam, hogyan lehetett volna kikerülni a „lenne” szót. Benedek Tiborról múlt időben írni/beszélni nem egy felfogható állapot, és nem csak azért, mert alig egy hónapja történt… Elhunyt Benedek Tibor. Soha nem akartam ezt a mondatot leírni, vagy legalábbis még úgy 50 évig biztosan nem. Június 18-a óta azon gondolkozom, hogy mi lehetett a varázsa, hogy ennyien szeretik (itt nincs múlt idő!), de nem tudom rá a választ. Ahogy nincs a miért ezt, miért így, miért pont ő kérdésekre sem.

Súlyos betegség után, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó emlékére tartott gyertyagyújtás résztvevői a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodánál 2020. június 18-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

Rég volt az a ’96-os atlantai olimpia, mikor zokogott a medence partján, én meg csak néztem, hogy mi ez a drámai sportág, ki ez az ember? Gyerekfejjel valahogy annyira szürreális volt a látvány, hogy egy felnőtt férfi sír a medence szélén, egy másik – akkor még őt sem tudtam, hogy ő Gerendás György – meg vigasztalja. „Csak” annyi történt, hogy bár a csoportmeccsen a magyarok nyertek 8-7-re, az elődöntőben ugyanilyen arányban vágtak vissza a spanyolok, akik meg is nyerték akkor az olimpiát. A mieink meg érem nélkül, csalódottan tértek haza.

Gerendás György (j) edző Benedek Tibort (b) vígasztalja a Magyarország-Spanyolország vízilabda mérkőzés után a XXXVI. nyári olimpián.  MTI Fotó: Földi Imre

Egy évre rá végigizgultam az Európa-bajnokságot, amit már Kemény Dénes irányításával nyertek meg. Onnantól kezdve velük sírtam, szerencsére legtöbbször örömben, de néha bánatban. A mai napig nem tudom a csapat, és főleg Benedek Tibor titkát. Eszembe jutnak olyan szavak, hogy egység, szeretet, hit, összetartás, mert ezeket ők mondogatták mindig a nyilatkozataik során. De, hogy mitől válhat valaki már életében legendává? Hogy van az, hogy nem csak halála után mondanak róla szépeket és jókat, hanem míg élt is mindenki tisztelte és szerette? Hogy annyi embert – fiatalt, időset, híreset, szegényt és gazdagot – rázott meg a halála?

Biztos ezen a születésnapján sem lenne nagy buli, nem szerette a felhajtásokat. Inkább a családja körében ünnepelne, akik elénekelnék neki Halász Judit klasszikusát, ő pedig – egy szuszra – elfújná a tortáján lévő gyertyákat. Ehelyett most zokogunk és gyászolunk. Érezzük, hogy nincs ez rendben így, de ellene nem tudunk tenni semmit…

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csurka Gergely: Győzelemre születtek című könyvében Benedek a vele készült interjúban azt mondta: „Minden, ami körülvesz: harc ez is, az is. Nap nap után új feladat, és muszáj megoldanod, ha fenn akarsz maradni.”

Ő fenn marad, még akkor is, ha ezt a harcot elvesztette. De látod, Tibor, mennyien szeretnek!