×

Csillagok

84 éves lett Lehoczky Zsuzsa

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja ma ünnepli 84. születésnapját.

Lehoczky Zsuzsa Szegeden született, 1936. július 18-án. Ott is indult a pályafutása, immár több mint hatvan éve: 1949-től 1956-ig a Szegedi Nemzeti Színházban volt táncosnő. 1956–57-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, majd visszatért Szegedre, és 1962-ig ismét itt állt színpadon.

Haumann Péterrel a Víg özvegy bemutatóján 2007-ben Fotó: MTI/Kollányi Péter

1962-ben a Budapesti Operettszínház művésze lett, musical- és operettszerepekben egyaránt szerepet kapott. Ének- és tánckészségét, sajátos humorát remekül meg tudta mutatni szubrettszerepekben.

Pályája során olyan nagy színészekkel játszott együtt, mint például Honthy Hanna, Feleki Kamill, Latabár Kálmán vagy Rátonyi Róbert.

Több rangos szakmai elismerésre is büszke lehet, többek közt Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának és a Budapesti Operettszínháznak is örökös tagja.

Egy korábbi interjúban így fogalmazott: „Amikor vége van, felmegyek az öltözőbe, jó húsz percet csak üldögélek, és csodálkozom, hogy nem járókerettel megyek haza, olyan fáradt vagyok. De aztán elmúlik. Nem tudom, mi életet. Megint csak nagy szavak jutnak eszembe: a hivatásszeretet, vagy hogy engem erre jelölt ki a jóisten. Nem tudom. De azt tudom: játszani szeretnék, ameddig bírok”.