Csillagok

Tilda Swinton és Ann Hui is életműdíjas lesz

A különleges külsejű és tehetségű skót színésznőt, illetve a hongkongi rendezőt életműdíjjal tüntetik ki a szeptemberi Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Tilda Swinton skót színésznő és Ann Hui hongkongi rendező kapja a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját – jelentették be hétfőn a fesztivál szervezői.

Tilda Swinton

Tilda Swinton. Fotó: Shutterstock

Az 59 éves Oscar-díjas Tilda Swinton „a legeredetibb és a legerőteljesebb színésznők egyike” – indokolta a Velencei Biennále igazgatótanácsának a döntését Alberto Barbera, a filmfesztivál igazgatója.

A 73 éves An Hui korunk egyik legjellegzetesebb ázsiai filmkészítője, akinek munkássága több mint négy évtizedet ölel fel minden filmműfaj területén. Az 1970-80-as évek hongkongi filmjeit forradalmasító újhullám egyik vezető egyénisége – hangoztatta Barbera.

„Különös alázattal tölt el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesítenek” – idézi Swintont az MTI. Ann Hui kijelentette, hogy nagyon megtisztelő számára az életműdíj, és reményét fejezte ki, hogy minden hamarosan jóra fordul a világban, és mindenki olyan boldognak érezheti magát, mint, amilyen boldog ő az díj hírére.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált a tervek szerint szeptember 2. és 12. között rendezik a lagúnák városában, a versenyprogramot jövő héten hozzák nyilvánosságra.