Csillagok

39 éve kötött házasságot Lady Diana és Károly herceg

1981. július 29-én tartották az évszázad esküvőjét, ami bár nem hozott túl sok boldogságot az ifjú párnak, de az egész világ figyelmét és csodálatát kivívta.

Károly herceg számtalan gyönyörű, előkelő származású nővel randevúzott, ám végül Lady Diana Spencer lett számára a tökéletes feleségjelölt: nemcsak azért, mert arisztokrata származású és protestáns vallású volt, hanem azért is, mert addigra nagyon szimpatikussá vált az embereknek.

Diana és Károly 1980-ban kerültek közelebb egymáshoz, akkor már három éve ismerték egymást, és az eljegyzésre sem kellett sokáig várni: a herceg 1981. február 24-én tette fel a nagy kérdést, az esküvőt pedig öt hónap múlva, július 29-én tartották a Szent Pál-székesegyházban.

Fotó: Youtube.com

Az eseményt nem véletlen nevezték az évszázad esküvőjének: 3500 főt hívtak meg, gyakorlatilag Európából az összes uralkodói család jelen volt.

De nemcsak ők láthatták élőben a hercegi párt. Az esküvő előtti felvonuláson a becslések szerint 660 ezer érdeklődő előtt haladtak el, a menetet négyezer rendőr és kétezer katona biztosította. A televíziónak köszönhetően pedig közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel az eseményeket szerte a világon.

Természetesen nem volt olcsó mulatság a királyi esküvő: 48 millió fontba került, ez ma átszámítva 18.3 milliárd forint lenne. Diana ruhája ehhez képest aprópénzből megvolt, kilencezer fontba, vagyis mai értéken 3.4 millió forintba került.

Fotó: Youtube.com

A hercegi párnak két fia született. Vilmos 1982. június 21-én, Harry pedig 1984. szeptember 15-én. Vilmos felesége Kate Middleton, Katalin hercegné, akivel három gyerekük van: György hétesztendős, Sarolta öt-, Lajos pedig kétéves. Harry-nek Meghan Markle amerikai színésznő a felesége, nekik egy kisfiuk van, az egyéves Archie Harrison.

Diana és Károly házassága a nyolcvanas évek végére végképp megromlott. 1996-ban elváltak. Diana egy évvel később, 1997-ben hunyt el.