×

Csillagok

5 érdekesség a Harry Potter regények 55 éves írónőjéről, J. K. Rowlingról

Már gyerekkora óta írónő akart lenni, de azt talán álmaiban sem remélte, hogy ennyire sikeres lesz – most öt érdekességet gyűjtöttünk össze az írónőről.

1. J. K. Rowling Joanne Rowling néven született a Bristol melletti Yate-ben, 1965. július 31-én. Nevében a „K” a Kathleen a nagymamája neve: ezt azért vette fel, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett.

New York, 2018. április 23.
J.K. Rowling angol írónő a Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child) című kétrészes színdarab bemutatójára érkezik a New York-i Lyric Színházba 2018. április 22-én. (MTI/AP/Evan Agostini)

2. Már gyerekkorában történeteket talált ki, ezeket írta és mesélte húgának és barátainak. Egyetemi tanulmányai elvégzése után az Amnesty Internationalnél helyezkedett el titkárnőként, de nem munkáját szerette a legjobban, hanem azt, amikor senki sem figyelt rá az irodában – így nyugodtan írhatta történeteit a számítógépe mellett.

3. Az őt híressé és dúsgazdaggá tevő Harry Potter története 1990 nyarán egy Manchesterből Londonba tartó vonaton pattant ki a fejéből. Eldöntötte, hogy egy fiúról fog írni, aki varázsló, de nem tud róla, és varázslóiskolába fog járni. Mire négy órával később leszállt a King’s Cross pályaudvaron, már több karaktert és helyszínt is kitalált.

4. A történetet válása után, nehéz körülmények közt fejezte be, és tizenkétszer utasították vissza, mire 1996-ban Londonban egy kiadó igent mondott neki. Elmondása szerint élete legszebb pillanata az volt, amikor megtudta, hogy megjelenik a könyve. További érdekesség, hogy a Bölcsek kövéért anno négyezer dollárt kapott, de vagyona mára több mint 1 milliárd dollár. 2004-ben a Forbes magazin szerint ő lett az első ember, aki csupán az írói tevékenységéből lett dollármilliárdos.

London, 2010. november 11.
Daniel RADCLIFFE (b), Emma WATSON és Rupert GRINT brit színészek a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. részének világpremierjére érkeznek az Odeon filmszínházhoz a londoni Leicester Square-en 2010.november 11-én. A J.K. Rowling regény alapján készült utolsó Harry Potter film rendezője David Yates. (MTI/EPA/Daniel Deme)

5. Magánéletéről nem beszél, egyébként is visszahúzódó életet él és alig ad interjút. Három gyermeke született két férfitól: Jorge Arantes-hez 27 évesen ment hozzá, ő Jessica nevű lányának az édesapja. A házasság három évig tartott. Rowling később megint férjhez ment egy orvoshoz, Dr. Neil Murray-hez. Második házasságból két gyereke született: David Gordon Rowling Murray és Mackenzie Jean Rowling Murray.