×

Csillagok

76 éves lenne Andy Vajna

Majdnem egész életében filmekkel foglalkozott, és ő maga is filmbe illő életet élt: Andy Vajna ma ünnepelné a 76. születésnapját.

Vajna András György, vagy ahogyan itthon is ismertük, Andy Vajna Budapesten született 1944. augusztus 1-jén. 1956-ban a Vöröskereszt segítségével menekült el az országból, később Los Angelesben újra találkozott a családjával. A Kaliforniai Egyetemen tanult, tanulmányait végül nem fejezte be.

Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A felvétel 2017. február 7-én készült a Magyar Nemzeti Filmalap székházában tartott háttérbeszélgetésen. (MTI/Balogh Zoltán)

Andy filmbe illő életének következő állomása a Távol-Kelet volt, ott több hivatásban is kipróbálta magát. Először fodrász és parókakészítő lett, aztán kezdett mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozni. Cége sikeresen működött, így lehetősége adódott a terjeszkedésre.

Az 1970-es évek középén Cannes-ban ismerkedett meg későbbi üzlettársával, a libanoni Mario Kassarral, vele alapította a Carolco Pictures nevű vállalatot. Ez hamarosan a világ legbefolyásosabb forgalmazói közé emelkedett.

1982-től hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melynek elnöke ő maga lett, és produceri filmográfiája A csendestárs című alkotással kezdődött. Ezt követően szinte megszámlálhatatlan filmen, köztük számos hollywoodi kasszasikeren dolgozott.

Magyarságát megőrizve kapcsolatot tartott a hazai filmélet szereplőivel, 2011 januárjától haláláig a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be. Az egyik legtehetősebb és legbefolyásosabb emberré vált Magyarországon, és bár sokan médiaérdekeltségei miatt beszéltek róla, mások emlékezetébe azzal írta be magát, hogy mennyire jó ember volt.

2019. január 20-án bekövetkezett halála után keltek csak szárnyra igazán azok a történetek, amelyek Andy Vajnáról, mint emberről szóltak. Az emberről, akinek mindenkihez volt egy jó szava, és igyekezett segíteni, ahol csak tudott.