×

Csillagok

Hosszú Katinkáról édesanyja és nagypapája árult el titkokat

A Hosszú Katinkáról szóló dokumentumfilm forgatása – szinte egyedüliként a magyar filmgyártásban - a karantén alatt sem állt le, az alkotók kivétel nélkül megörökítették a vészhelyzet Katinka életét meghatározó momentumait.

A járvány nagy elővigyázatosságot és bátorságot követelt a stábtól, de valamennyien egy csapatként álltak a kihívás elé, amit csak erősített az Iron Lady hozzáállása. Katinka szinte egy csapásra alkalmazkodott az új helyzethez, dacolva a vírussal és az olimpia elhalasztásával, rendületlenül folytatta az edzéseket, sőt a tőle megszokott módon, folyamatosan új kihívásokat keresett.

Katinka és a nagypapája a forgatáson Fotó: Lábady István

A koronavírus-járvány azonban ellehetetlenítette, hogy a stáb Baján, Katinka családjával forgasson, a fertőzés különösen idős nagypapáját, egykori edzőjét veszélyeztette. Éppen ezért z alkotók nagy örömmel fogadták a karantén feloldását, a lazítások nemcsak technikailag jelentettek könnyítést a stábnak, hanem tartamilag is: az alkotók végre meglátogathatták Katinka családját Baján. A találkozása feledhetetlennek bizonyult, amit a kamerák jelenléte sem feszélyezett. A hosszú, kényszerű szünet csak fokozta a találkozás pillanatainak meghatottságát. Katinka édesanyja, Bakos Barbara matematikatanár és nagyapja, Bakos László, aki egyben úszótehetségének felfedezője, első edzője is volt elérzékenyülve tárulkoztak ki az Iron Lady kislánykoráról.

Katinka édesanyja meghatottan mesélte, hogy fia születése után nagyon szeretett volna már egy kislányt. „Katinka este hétkor született, és én annyira izgatott voltam az örömtől, hogy egész éjjel nem tudtam elaludni. Újra és újra elképzeltem, milyen édesen fogom majd öltöztetni, fidres-fodros szoknyácskákba, színes masnikba, lakkcipőkbe. Ehelyett Katinka már kicsi korától kezdve fiús volt, hiába balettozott és fuvolázott, a kedvenc ruháiban – kantáros farmerben és edzőcipőben – külsőleg alig lehetett megkülönböztetni a fiútestvéreitől. Ráadásul természetében is fiúsnak mutatkozott: mindig roppant határozott és önfejű volt, nem engedett beleszólást a dolgaiba” – mesélte az édesanya.

Az anyukájával ma is jókat beszélget Fotó: Lábady István

Katinka nagypapája, életének egyik legnagyobb szövetségese, felfedezője, első edzője, Bakos László így emlékezett: „Mindent játéknak fogott fel, mi nem kényszerítettük semmire, magától gyakorolt. Már két éves korában tökéletesen megcsinálta a siklást a kismedencében, amit a bátyjának tanítottam, csak elleste. Négy évesen hiba nélkül mellúszott. A pillangó tanítását három hétre terveztem, de már a harmadik nap tudta. Nem volt kérdés. Imádta a vizet, belenőtt az úszósportba, tehetséges volt és szorgalmas” – mesélte Katinka nagypapája.

Fotó: Lábady István

A stáb többek között már leforgatta, ahogy az olimpiai bajnok úszón elvégezték a vírustesztelést és a szív ultrahangot is, amit Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora végzett el a világklasszis úszón, de jelen volt a stáb Katinka születésnapján, amire párja, Gelencsér Máté nagy meglepetéssel készült, és ki nem hagyták volna a pár költözködését, amikor új kutyájukkal, Zeusszal együtt elfoglalták álomszép otthonukat Szentendrén.

A Katinka c. hivatalos életrajzi dokumentumfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, vezető operatőre Nagy András. A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint, a tokiói olimpia után, 2021. karácsonya körül kerül majd a magyar mozikba.