Csillagok

Ma ünnepli 66. születésnapját Udvaros Dorottya

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottyát több, mint 40 éve láthatjuk sikeres játékfilmekben és színdarabokban, mézédes, huncut szinkronhangjával pedig az egész országot meghódította.

Udvaros Dorottya 1954. augusztus 4-én született Budapesten. Nem véletlenül döntötte el már kislányként, hogy színész lesz belőle, hiszen édesapja, Udvaros Béla rendező, édesanyja pedig Dévay Camilla színművésznő voltak.

Fotó MTI/Mónus Márton

Húszévesen jelentkezett a Színház- és Filmművészeti főiskolára, a diploma megszerzése után pedig a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház) tagja lett, egy évvel később pedig ő is alapító tagja volt az akkor még radikálisnak számító Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színház, 1997-től pedig a Bárka Színház társulati tagja volt, 2002-től a mai napig pedig a Nemzeti Színházban láthatjuk.

Énekhangjával is sokakat megérintett, 1985-ben jött ki első lemeze Átutazó címmel, Dés László zenéjével és Bereményi Géza szövegeivel. A dalok később 2010-ben szerepeltek a Férfi és Nő című nagysikerű koncertsorozaton, amelyen három színésztársa -Básti Juli, Cserhalmi György, Kulka János volt a partnere.

Számos remek filmben és tévéjátékban is láthattuk. Az édesanyja életén alapuló Te rongyos élet című, első filmes főszerepéért elnyerte a Magyar Játékfilmszemle Legjobb női alakításért járó díját. Híres filmjei közé sorolható még A miniszter félrelép, a Ripacsok, a Csók, anyu, a Hajnali háztetők, A nagy generáció, az Érzékek iskolája, a Sztracsatella, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, A Terápia 3. évada, vagy éppen a Nyugalom.

Udvaros Dorottya és Cserhalmi György, a nemzet színésze énekel az M4 Sport – Év sportolója gálán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Udvaros Dorottya művészetét számtalanszor ismerte már el a szakma. 1983-ban Jászai Mari-díjat, 1990-ben Kossuth-díjat kapott. A montreáli filmfesztiválon 1984-ben, a Vevey Filmfesztiválon 1985-ben, a moszkvai filmfesztiválon 1987-ben a legjobb női alakítás díját kapta. A Filmkritikusok díját 1985-ben, a Magyar Művészetért Díjat 1998-ban vehette át.

A színésznőnek hosszú évekén át Széles László színész volt az élettársa, akivel együtt nevelték a színésznő Máté nevű fiát. Udvaros Dorottya jelenleg a színháznak szenteli életét. Isten éltesse az örök dívát, akit zseniális humoráért, kiváló hangjáért szeretünk annyira!