×

Csillagok

Csőre Gábor 49 éves lett - az ő hangját ezer közül is felismered

Csőre Gábor ifjú tehetségből cseperedett az egyik legsokoldalúbb magyar színésszé - színpadi alakításai mellett a képernyőn és szinkronszínészként is bizonyított - a hangját te is biztosan ismered.

Csõre Gábor Jászai Mari-díjas színművészt leginkább szinkronszerepeiről ismerhetjük, de számos színpadi -és filmes szerepben is megcsillogtatta már tehetségét. Többek között ő Adam Sandler, Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire és Joaquin Phoenix magyar hangja, és talán az egyik legismertebb szerepe Eric Cartman a South Park-ból.

Csőre Gábor 1971. augusztus 11-én született Budapesten. Csak 11 éves volt, mikor a Magyar Rádió Gyermekstúdiójához került, ahol rádiójátékokban szerepelt.

Budapest, 2017. március 2.
Csőre Gábor az Arany János-emlékév hivatalos megnyitóján, a Toldi című előadás bemutatóján a Nemzeti Színházban 2017. március 2-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

1985-től az Ascher Oszkár Színpadon tanult, 1989-től pedig a Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke lett. Később Bodnár Sándor Drámai Akadémián folytatta tanulmányait, majd 1993-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára Marton László és Hegedűs D. Géza osztályába. A főiskola után rögtön a Vígszínházhoz szerződött, ahonnan idén szerződött át a Thália Színhászhoz.

1999 óta Adam Sandler cinikus hangját formálja meg, de már azelőtt is többször szinkronizálta őt.
Első magyar filmes szerepét 1984-ben kapta, a Kismaszat és a Gézengúzok című tévéfilmben. Első nagyobb színpadi szerepe a Játékszínben volt, Vészi Endre: Sárga telefon című darabjában. Azóta olyan nagy sikerű magyar sorozatokban és nagyjátékfilmekben láthattuk, mint az Aranyélet, a Foglyok, a Mi kis falunk, a Válótársak vagy akár a Viszkis. Gyakran láthatjuk vendégszerepekben a Kassai Magyar Színházban, az Óbudai Társaskörben, a Gózon Gyula Kamaraszínházban és a Pesti Magyar Színházban is.

Víg Színházas sikerei közé sorolható, a Dzsungel könyve, Padlás, Tündérlaki lányok, Vörös és Fekete című színdarabok.

Csőre Gábor 2002-ben megkapta Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2016-ban pedig Jászai Mari-díjjal tüntették ki.
Két gyermeke született, Csenge és Bendegúz. A színész egyik interjújában azzal viccelődött, hogy gyermekei szinte többet hallják a hangját a Tv-ben, mint a valóságban, de elfoglaltságai mellett, ha csak teheti, igyekszik minél többet velük lenni.