×

Csillagok

Ma ünnepli 46. születésnapját Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina fantasztikus sporteredményei mellett rendkívül értékes ember is – erről árulkodik az alábbi négy szívmelengető idézet is, amiket tőle választottunk eme jeles napon.

Egerszegi Krisztina 1974. augusztus 16-án született Budapesten. A nővérével kezdett uszodába járni kisgyermekként, de hamar kiderült, hogy igazi tehetség: első hazai sikereit 1985-ben érte el, az úttörő korosztály bajnoki címeit szerezte meg a hátúszószámokban.

A többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem: a nemzet Egérkéje ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok, a modern olimpiák egyik legsikeresebb magyar sportolója, és a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta.

egerszegi krisztina

Barcelona, 1992. augusztus 5.
Egerszegi Krisztina, a női 200 méteres hátúszás, a női 100 méteres hátúszás és a női 400 méteres vegyesúszás olimpiai bajnoka aranyérmeit mutatja a XXV. nyári olimpiai játékokon.
MTI Fotó: Németh Ferenc

Egerszegi Krisztina nemcsak fantasztikus sportoló, hanem nagyszerű ember is. Ez utóbbiról talán kevesebb szó esik, de mi most arra gondoltunk, hogy ezen a jeles napra négy olyan Egerszegi-idézetet választunk, amelyek nem az úszóbajnokot, hanem Egerszegi Krisztinát – az anyát, a nőt, az embert mutatják meg.

„Ha valaki gyereket vállal és gyereket nevel, komolyan oda kell tennie magát, hogy mindent megadjon nekik. És itt nem az anyagiakra gondolok, hanem a szeretetre, a lelkiekre. Nehéz, hogy ne törjük le a szarvukat, de azért próbáljuk őket irányítani, az általunk gondolt helyes útra terelni.”

„Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki csinál valamit, azt akkor tudja jól és eredményesen csinálni, ha szeretetből és szívvel-lélekkel csinálja.”

egerszegi krisztina

Budapest, 2000. augusztus 24.
Egerszegi Krisztina olimpiai és világbajnok úszó a sportolóról készült portréfilm bemutatóján az International Buda Stage-ben.
MTI Fotó: Sándor Katalin

„Itthon mozgok. Amikor van időm, akkor pilatesezem. Ez egy nagyon izgalmas mozgásforma, az a lényege, hogy azokat a mélyizmokat erősíti, amelyekről egyébként nem is tudjuk, hogy léteznek. Annyira érdekelt ennek a lényege, hogy két évvel ezelőtt még az oktatói vizsgát is letettem. A másik, amit szoktam csinálni, az az elliptikus edzés, amelynek nagy előnye, hogy szintén bármikor végezhetem idehaza, és közben még filmeket is tudok nézni.”

„Túlontúl felgyorsult lett a világ. Túlontúl bonyolult, manipulált lett ahhoz, hogy követni tudjam. A sport is nagyon megváltozott. És nagyon örülök, hogy még akkor úszhattam, amikor úsztam. Az még egyszerűbb, számomra mindenesetre felfoghatóbb világ volt. Valahogy emberibb léptékű. Más értékek domináltak…”