Csillagok

38 éve hunyt el a színésznőből lett hercegné, Grace Kelly

1982. szeptember 14-én hunyt el Grace Kelly, a színésznőből lett monacói hercegné, akit Lady Diana is példaképének tekintett.

Grace Kelly volt a második hollywoodi sztár, aki monacói hercegné lett, Ghislaine Dommanget után. A hercegné azelőtt olyan klasszikusokban játszott főszerepeket, mint a Hátsó ablak, a Gyilkosság telefonhívásra a Vidéki lány vagy akár a Fogjunk tolvajt!.

Grace Patricia Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiaban, az ír-amerikai John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Majer Kelly gyermekeként. Családja országszerte nagy tiszteletnek örvendett. Édesapja evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, később politikai pályára lépett.

Bár családja nem támogatta színésznői álmait, Grace Hollywoodba költözött, hogy szerencsét próbáljon. Eleinte modellkedett, majd 22 évesen megkapta első szerepét a Forteen Hours című filmben. A film sikeresnek bizonyult, és a gyönyörű színésznőnek újabb szerepeket ajánlottak fel. A Délidő című film után a Mogambo-ban aratott elsöprő sikert. A Magambo a kenyai dzsungelben játszódik, és egy szerelmi háromszögről szól Grace Kelly, Clark Gable és Ava Gardner előadásában. Gable és Kelly között hamar fellángolt a szerelem, amiről a színésznő egy későbbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy: „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-el?”

Grace Kelly ezután Alfred Hitchcock kedvenc színésznője lett, három filmjében is szerepelt. A Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! című filmek elhozták neki világhírnevet. Ezután a Vidéki lány című drámában játszott Bin Crosby partnereként. A filmben nyújtott kiemelkedő színészi játékáért elnyerte az Oscar-díjat. Utolsó filmje a Felső tízezer volt.

A hollywoodi pletykák szerint Grace Kellynek több kapcsolata is volt a monacói herceggel kötött házassága előtt, Clark Gable-en kívül többek között Cary Granttel, David Nivennel, és Bing Crosbyval. Leendő férje, III. Rainier herceg korábban a francia filmsztárnak, Gisèle Pascal-nak udvarolt évekig, ám szakítottak, mert a színésznő terméketlen volt.

A herceg eltökélte, hogy egy hollywoodi szépséget visz oltár elé, és a katolikus neveltetésű Grace Kelly ideális választásnak bizonyult a hercegnői címre. A mesébe illő pár egyéves ismerkedés után, 1956. április 19-én házasodott össze. Három gyermekük született: Caroline monacói hercegnő, II. Albert monacói herceg, és Stephanie monacói hercegnő.

Az esküvő után még többször felkeresték a hercegnét filmszerepekkel, köztük például Alfred Hitchcock a Marnie címszerepével, amit Grace nagyon szeretett volna elfogadni, de a herceg és Monaco népe ellenezte a további szerepléseket. Grace Kelly élete során számos jótékonysági ügyben állt ki, humanitárius cselekedetiért az egész világ hálás. Diana hercegné példaképének tekintette, és szoros barátság alakult ki köztük.

Grace hercegné 1982 szeptemberében, 52 éves korában autóbalesetben – valószínűleg agyvérzés következtében – hunyt el. Az autóban lánya, Stephanie hercegnő is vele utazott, ő könnyebb sérülésekkel túlélte a balesetet. Grace hercegnét a Saint Nicholas katedrálisban helyezték örök nyugalomra, ugyanúgy, mint III. Rainier herceget 2005-ben bekövetkezett halála után.

Kevés olyan meghatározó, legendás nőt ismerhetett meg a világ, mint Grace Kelly – kedvessége, közvetlensége és királynői méltósága örökké élni fog az emberek emlékezetében.