×

Csillagok

Ma lenne 93 éves Columbo hadnagy megformálója, a magyar származású Peter Falk

Ki ne emlékezne a látszólag kicsit lassú észjárású, ámde valójában zseniális Columbo hadnagyra - megformálója, a nagy valószínűséggel magyar felmenőkkel is rendelkező Peter Falk pontosan 93 évvel ezelőtt született.

Ha azt mondjuk, gondolj Columbo hadnagyra, biztosan neked is azonnal beugrik a ballonkabátos zsaru, aki a sokadik, látszólag felesleges kérdés után visszafordul a gyilkoshoz, és azt mondja: “csak még egy kérdés”.

A látszólag lassú észjárású, valójában zseniális rendőrnyomozót Peter Falk alakította, aki 1927. szeptember 16-án született New Yorkban, de mint azt korábban már mi is megírtuk, anyai nagymamája révén nagy valószínűséggel magyar felmenőkkel is rendelkezett.

peter falk columbo felesége

Fotó: Shutterstock

Hosszú út vezetett számára Columbo szerepéig, illetve az elnyert Emmy- és Golden Globe-díjakhoz, ugyanis CIA ügynöknek készült, és egy ideig gazdasági elemzőként is dolgozott. Aztán a rutinmunkát legyőzte régi lelkesedése a színészet iránt (12 éves korában állt először színpadon, aztán felnőttként munka mellett folytatott színészi tanulmányokat). Játszott színházban és próbálkozott tévés szerepekkel is, de az igazi elismerést Columbo hadnagy szerepe hozta el számára, amit 1971 és 2003 között játszott – és mi úgy láttuk, nagyon élvezte.

Bár a sorozatban sosem derült ki, hogy ki volt Columbo felesége, és hogy nézett ki, a valóságban második felesége, Shera Danese színésznővel (fenti képünkön Peter Falk mellett) találta meg a boldogságot, akivel 1977. decemberétől 2011-ben bekövetkezett haláláig élt boldog és kiegyensúlyozott házasságban. Első feleségével, Alyce Mayóval 1960-1976 közt voltak házasok. Két örökbe fogadott lányuk van, Catherine és Jackie.

További érdekesség, hogy hazánkban szobrot is kapott a színész, mely nagyon népszerű a Budapestre látogató turisták körében.

peter falk szobra

Budapest, 2014. március 13.
A néhai Peter Falk, a Columbo hadnagyként ismert, magyar felmenőkkel rendelkező amerikai színész életnagyságú bronzszobra és kutyája Budapesten a Falk Miksa utcában 2014. március 13-án.
MTI Fotó: Marjai János