Csillagok

Viva la bella: Sophia Loren 86 éves lett

Talán nincs ember a Földön, aki nem tudná, ki Sophia Loren. Az olasz díva élete során Játszott áldozatot, femme fatalt, történelmi személyt, divatdiktátort és álomnőt. Sophia Loren, aki a mai napig is szex szimbólumnak számít, a 86. születésnapját ünnepli.

Sofia Villani Scicolone 1934. szeptember 20-án született Pozzuoli nevű kisvárosban, Olaszországban. Édesanyja Romilda Villani, apja Riccardo Scicolone. Apja még akkor hagyta el feleségét, amikor az csupán pár hónapos terhes volt Sophiával. Riccardo időről időre visszatért családjához, de nem maradt végleg.

A kis Sophiát gyufaszálnak csúfolták az iskolában, mert magas volt és nagyon vékony. A kislány tizenöt éves korára igazi szépséggé cseperedett. A hosszú lábú, dúskeblű bakfis egy helyi szépségversenyen nyert vonatjeggyel utazott Rómába, hogy színésznő legyen. Első szereplése Cinecittában a Quo Vadis? című produkcióban volt, amiben egy rabszolganőt alakított Deborah Kerr oldalán.

Karrierjének legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor felkarolta őt a nála huszonnégy évvel idősebb Carlo Ponti producer, aki később a férje lett. Carlo Ponti adta a fiatal színésznőnek a Sophia Loren művésznevet is, amelynek vezetékneve Marta Toren svéd színésznő nevére hasonlít. A fiatal díva megkapta élete első főszerepét az Aida című opera filmváltozatában.

Loren igazi ikonná vált, provokatív járása, klasszikus, nőies alkata, erős vonalú orra, hatalmas szeme, és lobbanékony vérmérséklete egy csapásra meghódította a közönséget. Az Aida után újabb jelentős szerepet kapott. Az Egy asszony meg a lánya című film a saját hányattatott gyermekkoráról is szólt a háború idején, így a színésznő könnyen bele tudta magát élni a szerepbe. Alakításáért alig 27 évesen elnyerte az Oscar-díjat.

Hamar befutott Hollywoodban is, olyan legendákkal játszott együtt, mint Richard Burton (Késői találkozás), Marlon Brando (A hongkongi grófnő), Clark Gable (Nápolyban kezdődött), Paul Newman (Lady L.), Anthony Perkins (Vágy a szilfák alatt, Kés a sebben) vagy Peter O’Toole (La Mancha lovagja).
Hazájában Marcello Mastroiannival ők voltak a filmes álompár, akik több mint tízszer szerepeltek együtt. Ezek között a legsikeresebbek a Tegnap, ma, holnap, a Házasság olasz módra a Napraforgó, A pap felesége, az Egy különleges nap, és a Véres föld voltak.

Sophia Loren többnyire az élettel teli, temperamentumos és szókimondó olasz asszonyokat formálta meg lehengerlő profizmussal.

sophia loren

Fotó: Shutterstock

2009-ben a Rob Marshall rendezte Kilenc című musicalben a legendás rendező, Fellini édesanyját alakította. Ötvenes éveiben többször forgatott fiával, akiből rendező lett. 2002-ben A női lélek fájdalmai című lélektani drámában, 2014-ben pedig az Emberi hang című, Jean Cocteau-darabjából készült kisjátékfilmben is fiával dolgozott.
Sophia Loren egész életében Carlo Pontival élt boldog házasságban. Mikor megismerkedtek, a producer már házas volt, és mivel Olaszországban akkor még nem ismerték el a válást, házasságát Mexikóban érvénytelenítette, és ott vette el Lorent 1957-ben. Két fiuk közül Edoardo Ponti rendező, Carlo Ponti zenész lett, aki Budapesten tartotta egyházi esküvőjét Mészáros Andrea magyar hegedűművésszel.

Az Oscar-díjas olasz színésznő megkapta a francia Becsületrend lovagkeresztjét, öt Golden Globe-díja mellett 1995-ben Cecil B. DeMille díjjal ismerték el életművét, és csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek sétányát.
Máig csodás alakját fegyelmezett életmódjának köszönheti. Hatvankilenc éves korában is felkereste őt a Playboy magazin egy aktfotó ajánlattal, de ezt akkor már visszautasította. Sophia Loren imád főzni, három szakácskönyve is megjelent, és élvezi, hogy négyszeres nagymama.