Csillagok

Erzsébet királynő kedvenc kapitánya könyvet írt

Megjelent Tom Moore kapitány, a brit egészségügy számára a koronavírus elleni küzdelemre milliókat gyűjtő második világháborús veterán memoárkötete Nagy-Britanniában.

Tom Moore onnan lett híres, hogy századik születésnapja előtt – áprilisban – elkezdett egy jótékonysági akciót: bedfordshire-i házának kertjében járókerettel sétált, hogy ezzel adományokat gyűjtsön a koronavírus frontvonalában küzdő brit egészségügyi intézményekben dolgozók számára. A kapitány az eredetileg kitűzött ezer font helyett csaknem 33 millió fontot (13 milliárd forintot) gyűjtött.

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Ez az önzetlen tett II. Erzsébet királynőnek is annyira megtetszett, hogy szinte azonnal, soron kívül – persze a járványügyi előírásokat betartva – lovaggá ütötte.

A veterán most megírta a Tomorrow Will Be A Good Day című könyvét, melynek bevételével újonnan létrehozott alapítványát, a Captain Tom Foundationt támogatja – írta a The Evening Standardra hivatkozva az MTI.

A százéves szerző a kötet bemutatóján elmondta: nagyon érdekes tapasztalat volt számára a könyv megírása. „Remélem, hogy mindenki, aki elolvassa, továbbadja majd valaki másnak is. Aki pedig nehéz olvasmánynak tartja, az ajándékozza oda karácsonyra annak, akit nem szeret, és akkor többé nem is beszélnek majd egymással” – tette hozzá viccelődve.

A kapitány egyébként elárulta, hogy élete legbüszkébb pillanata az volt, amikor találkozott a királynővel, aki lovaggá ütötte.

„Mindig optimista voltam. Mindig előre néztem, és ha most valakinek nehezebb is, nem lesz mindig így” – fogalmazta meg a bölcsességét a 100 éves férfi.