Csillagok

84 éves az ország Janka nénije, Pásztor Erzsi

Eddigi szerepeit felsorolni sem lenne egyszerű, de egy biztos: Pásztor Erzsi minden karaktert egyedi módon, vele született komikai tehetséggel formált meg - tudott profi, és nagyon civil is lenni. A művésznő ma ünnepli 84. születésnapját.

Pásztor Erzsi 1936. szeptember 24-én született Budapesten, édesanyja fodrásznő volt. 1959-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol Szinetár Miklós volt az osztályfőnöke. Itt változtatta nevét Pásztorra, hiszen Pápay Erzsiként már játszott színésznő Magyarországon.

pásztor erzsi

Budapest, 2015. augusztus 26.
Pásztor Erzsi színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában.
MTVA Fotó: Zih Zsolt

A főiskola elvégzése után a debreceni Csokonai Színház tagja lett, ezt követően játszott többek közt a budapesti Petőfi Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Madách Színházban, illetve a Szegedi Nemzeti Színházban is vendégszerepelt. A Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a színésznő az egész országot bejárta, és szinte minden jelentős színházban a világot jelentő deszkákra lépett. 1978–1983 között a Mafilm társaságához tartozott. Számos játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt – egyik, a tévénézők számára felejthetetlen karaktere a Szomszédok Janka nénije volt.

Ami a magánéletét illeti, első házassága Jászai László színésszel 6 hónapig tartott a főiskolán. Második férjével, Holl István színésszel 21 év után váltak el, egy lányuk született, Holl Henriette, aki révén a színésznőnek két unokája van, Júlia és Áron.

“Én fordított helyzetben élek, nekem az egyedüllét mást jelent, mint a többieknek – mesélte a Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő a Ridikül műsorában. – Nekem ez a természetesen állapotom. De az egyedüllét és a magány két különböző állapot, ezt össze szokták keverni. Én nem vagyok magányos, én a munkám miatt többet vagyok emberek között, mint amennyit igényelnék, amit nagyon szeretek, de nagyon szeretek egyedül is lenni, mert az egy kikapcsolódás.”