Csillagok

11 éve hunyt el Bujtor István, a legendás Ötvös Csöpi megformálója

Bujtor István színész, forgatókönyvíró, producer, a Balaton szerelmese, férj és édesapa 2009. szeptember 25-én hunyt el Budapesten - éppen ma 11 éve. Rá emlékezünk a következő sorokkal.

Bujtor István születési helye és ideje – Budapest, 1942. május 5 – mellett szinte azonnal meg szokták említeni, hogy Frenreisz István néven született, méghozzá nem akármilyen múlttal és sikerekkel büszkélkedő családba. Édesanyja a híres Gundel család tagja volt, Gundel Katalin. Istvánnak volt egy bátyja az anyja első házasságából, Latinovits Zoltán – akinek a neve mindenkinek ismerősen cseng -, és egy öccse, Frenreisz Károly, aki neves rockzenész lett.

Bár sokan elképzelhetetlennek tartják, de nem a művészi pályára készült, hanem egész más irányban képezte magát: a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán szerzett diplomát. Másodéves egyetemistaként viszont megnyílt számára az út a színjátszás felé, miután szerepet kapott Máriássy Félix Karambol című filmjében. Első filmszerepének idején Keleti Márton filmrendező tanácsára vette fel a Bujtor nevet, apai dédanyai ükapja után.

Több vidéki és fővárosi színházban is szerepelt, majd a Mafilmnél dolgozott – számos színdarabban, filmben játszott, illetve szinkronizált is, ő volt többek közt a leggyakrabban Bud Spencer magyar hangja. Ötvös Csöpi figuráját is ő teremtette meg, és olyan kultfilmekkel tett a karakter és a történetek halhatatlanságáról, mint például a Pogány Madonna, a Csak semmi pánik vagy a Hamis a baba.

2010-től évente megrendezésre kerül a róla elnevezett Bujtor István Filmfesztivál, amelyen független és amatőr alkotók vesznek részt.

A színész „civilben” a Balaton szerelmese volt. Ami pedig a családot illeti, kétszer nősült: első felesége Perényi Eszter hegedűművész. Fia Bujtor Balázs hegedűművész 1975. június 13-án született, és a lánya, Bujtor Anna jogász, drámapedagógus 1979. február 20-án jött a világra. Második felesége Bujtor Judit volt, akitől csak a halál választotta el – 2009. szeptember 25-én.