×

Csillagok

41 éves lett az örök lázadó Forma-1-es bajnok, mindenki Kimije

Ma ünnepli a 41. születésnapját Kimi Räikkönen, a jelenlegi Forma-1-es mezőny legidősebb és legkedveltebb pilótája.

Kimi Räikkönen egy jelenség. Nem csak a magyar szurkolók imádják, de bárhova érkezik a Forma-1 mezőnye – és épp nincs pandémia – akkor a finn pilótáért mindenki megőrül. Hogy miért? Kimi semmit nem csinál úgy, ahogy kellene. Ő azt mond a sajtó munkatársainak, amit akar, úgy szól a csapatfőnökhöz, ahogy épp kedve tartja, és ha kell a csapattársait is kiosztja. Megzabolázhatatlan – tartják róla a szakmában.

Kimi Räikkönen, a Ferrari csapat finn versenyzője autogramot oszt a harmadik szabadedzés előtti szurkolói találkozón a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 23-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Jégember becenévre hallgató finn versenyző maga is csodálkozik azon, hogy csaknem húsz éve az autósport elitkategóriájának a tagja. Még ő maga sem gondolta volna, hogy ilyen idősen is az F1-es mezőnyben lesz.

A pilóta 2001-ben épp a Sauberben mutatkozott be a Forma-1-ben, és élete első versenyén, a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon rögtön hatodikként ért célba. 2001 és 2009 között a Saubernél, a McLarennél és a Ferrarinál versenyzett, az olasz istállónak máig ő az utolsó egyéni világbajnoka, 2007-ben nagy csatában diadalmaskodott az idényzáró Brazil Nagydíjon.

Fotó: iStock.com/Abdul Razak Latif

Aztán 2010-ben és 2011-ben a rali-világbajnokság futamain indult, valamint kipróbálta magát az egyesült államokbeli NASCAR versenysorozatban is, 2012 óta pedig a Lotusnál, 2014-től tavaly év végéig pedig ismét a Ferrarinál vezetett, most pedig az Alfa Romeo Racinget próbálja erősíteni.

2007 világbajnoka kétszer nősült. Első házassága nem volt az igazi, gyorsan véget is ért. Most Svájcban él feleségével és két gyermekükkel, és elmondása szerint soha nem költözik majd vissza Finnországba. Gyerekei tündériek, kiköpött másai a pilótának, és persze, hogy sok versenyre elkísérik apucit.

Ma már a versenyzés is mást jelent a finn hírességnek. „A mindennapi élet sokkal többet ér bármelyik győzelemnél, vagy helyezésnél” – nyilatkozta pár éve a szülinapos, aki megpróbál tényleg minél több időt tölteni a családjával. Imád síelni, szeret inni – ha vezet akkor is, ebből volt is többször problémája.

De, hogy milyen is az igazi Kimi Räikkönen, azt egy 2006-os sztori adja vissza igazán. A Brazil Nagydíj után Michael Schumacher búcsúztatóját tartották, és a finn nem volt jelen. Martin Brundle kérdésére, miszerint mit csinált, hol volt, csak annyit válaszolt – és most szó szerint idézzük: „Éppen szartam”.

Boldog születésnapot bajnok!

Fotó: iStock.com/Lacheev