Csillagok

Hírességeket és a koronavírus-járvány elleni küzdelem hőseit is kitünteti a királynő

A nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek jelentős számban II. Erzsébet királynő születésnapja alkalmából összeállított - ezúttal rendhagyó módon több hónappal elhalasztott - kitüntetési listán.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban május 20-án a londoni alsóházban bejelentette, hogy az uralkodó egyetértésével ezúttal őszre halasztják a születésnapi kitüntetési lista összeállítását.

II. Erzsébet Londonban Fotó: MTI

A most közzétett listára végül 1495-en kerültek fel, köztük olyanok is, akik a koronavírus-járvány megfékezésében élen jártak. A kitüntetettek 72 százaléka helyi közösségében végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet – számolt be róla az MTI.

A hétköznapi hősök mellett ott van a listán Marcus Rashford, az angol labdarúgó-válogatott és a Manchester United 22 éves csatára, aki a rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányával érdemelte ki a kitüntetést. Az élvonalbeli labdarúgónak a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében kifejtett munkásságáért II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta.

Kiemelt kitüntetésben részesült Sir David Attenborough, az átütő sikerű természetfilm-sorozatairól is ismert világhírű brit természettudós. Sir Davidnek már 1985-ben lovagi címet adományozott az uralkodó, ám most átveheti a Lovagi Nagykeresztet is.

A színészvilág képviseletében ugyancsak lovagi rangban részesül David Suchet, aki Agatha Christie mesterdetektívje, Hercule Poirot filmbeli megszemélyesítőjeként tett szert világhírnévre – írta az MTI.