Csillagok

Isten éltesse a 67 éves Katona Klárit!

Katona Klári vérbeli előadó, hazánk egyik legsikeresebb popénekesnője. Legemlékezetesebb slágerei többek között a Vigyél el, a Hello, a Titkos szobák szerelme, a Gömbölyű dal vagy akár az Amíg várok rád. A csodálatos hangú művésznő ma ünnepli 67. születésnapját.

Katona Klári, becenevén Lárika 1953. október 20-án született Ráckevén. Komolyabban énekelni 13 évesen kezdett. Hamar be is került a Kék Csillag nevű együttesbe, majd a Neoton együttesbe, ahol szólista lett. 1969-ben, 16 éves korában volt az első fellépése a televízióban. Egy évre rá versenyzőként vett részt a Made in Hungary című tehetségkutató műsorban, majd a Táncdalfesztiválon is. A Bővizű forrás című dalával az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott.

Budapest, 2006. november 20.
Katona Klári énekesnő a Nemzeti Táncszínházban, ahol megnyílt a Sztárok a kamera másik oldalán című fotókiállítás.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az ezt követő években Katona Klári alakja ikonná kezdett válni, és hamar ő lett az etalon a fiatalok szemében. Olyan dalai váltak slágerré, mint a Szállj, kék madár, a Könnyek nélkül, a Voltál, és nem vagy itt, az Ő és én, az Akit szerettem, melyeknek szerzői Malek Miklós, Payer András, Gábor S. Pál, ill. Tolcsvay Béla voltak. 1975-ben megnyerte az első díjat a Made in Hungary-n az Ablak nincs az emberen című dalával, melyet eredetileg Kovács Katinak írtak. 1973-ban a Nyári kaland című zenés játékfilmben is láthattuk, amiben többek között Zalatnay Saroltával játszik együtt.

A Demjén dalok
1976-tól kezdve a népszerű zeneszerző, Demjén Ferenc vette szárnyai alá a feltörekvő énekesnőt. Több slágert is írt neki, köztük a Savanyú a csokoládé óriási siker lett, 1976-ban kislemezen is megjelent, 1977-ben pedig első nagylemezének címadó dala lett. Az albumon a Bergendy-együttes kíséri, akiknek egy-egy régebbi slágerét is elénekli Katona Klári, például Az iskolatáska című kedves dalt.

A Presser dalok
1981-től Presser Gáborral kezdett dolgozni a már befutott énekesnő. Ebben az évben jelent meg a talán legismertebb, Titkaim című album, melyben Presser Gábor Sztevanovity Dusánnal szerezte a szívbemarkolóan szép számokat, és Katona Klárit az LGT együttes kísérte. Az albumon többek között hallható a Titkos szobák szerelme című csodálatos szám is. Ezt újabb elsöprő sikerű nagylemez követte, az Éjszakai üzenet című album.

Katona Klári, mint musical színésznő
Több zenés darabban is szerepelt, 1985-ben pedig Victor Máté két művében, a János, a vitéz, illetve az Itt élned, halnod kell című musicalben is énekelt.

Presser Gábor még egy közös albumot készített Mozi címmel, melyen olyan előadók dalait dolgozták fel, mint Vikidál Gyula, Kovács Kati, Sztevanovity Zorán és Révész Sándor.

Katona Klári, mint dalszerző
Az énekesnő maga is írt számokat, együttműködve Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula zenészekkel. Megjelent többek között az 1996-os Fekete Gyöngy és a 2001-es Most című stúdióalbumok. Később több tévécsatornán szerepelt műsorvezetőként. 2020-tól pedig a Jelen hetilapban publikál művészeti, zenei témájú cikkeket.

Magánéletéről csak nemrég vallott
Katona Klári soha nem verte nagydobra magánéletét, azonban 2019-ben megjelent Közelség című életrajzi könyve, amiben őszintén vall életéről. Innen tudhatjuk, hogy már fiatalon az anyaságról álmodozott. Kisbabája azonban mégsem született, de örökbefogadott egy kislányt. Férjével, Babos Gyulával egészen 2018-ig éltek boldog házasságban, a zenész haláláig.

Isten éltesse a magyar zenei kultúra talán legcsillogóbb hangú énekesnőjét, akit a mai napig szívébe zár mindenki, aki szereti a zenét!