Csillagok

Már 4 éve nincs köztünk Józsa Imre

Egy sokoldalú színész, egy felejthetetlen hang - hogyan is feledhetnénk Józsa Imrét, aki 2016. október 30-a óta, azaz már négy éve nincs köztünk.

Józsa Imre Budapesten született 1954. március 18-án. Finommechanikai műszerészként végzett a középiskolában, majd a Magyar Optikai Művekben dolgozott egy évet. Azt nem tudjuk, pontosan mikor jött el számára a felismerés, hogy a pontosságra való törekvését inkább a szövegtanulásban élné ki, de az tény, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1978-ban végezte el.

Ezt követően számos színházi produkcióban játszott – megformálta többek közt Pault a Mezítláb a parkban című produkcióban, Poloniust Shakespeare Hamletjében, de volt Charlie Chaplin és Liliomfi is. 1988-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

Budapest, 2004. december 2.
Józsa Imre Rainer Lewandowski: Hamlet helyett című egyrészes monodrámájában, amelyet december 5-én mutatnak be a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában, Méhes László rendezésében.
MTI Fotó: Nándorfi Máté

Talán nem túlzás, hogy ő volt az egyik legjellegzetesebb magyar szinkronhang is: gyakran szólaltatta meg Chevy Chase-t és Nicolas Cage-et, de a népszerű francia színész, Christian Clavier magyar hangja is ő volt. Összesen több mint 570 filmben szinkronizált, a Piszkos tizenkettőtől a Brian életén és a Hupikék törpikéken át a Vészhelyzet című sorozatig (Green doktor magyar hangját adta).

Háromszor nősült
A Wikipédiából úgy tudjuk, három felesége volt. Első nejét, Málnai Zsuzsát még hallgatóként vette el, Borbála nevű lányuk 1980-ban született. Második felesége Kocsis Judit, harmadik pedig Létay Dóra volt – tőle egy kislánya született, Luca, de ez a házassága is válással végződött, 2014-ben.