Csillagok

Meghalt Sean Connery

90 éves korában elhunyt Sean Connery. A színész, akinek leghíresebb szerepe James Bond volt, emellett olyan filmekben játszott, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones vagy A domb.

Az Oscar-díjas színész halálhíréről elsőként a BBC számolt be. Sir Sean Connery augusztus 25-én ünnepelte a 90. születésnapját. A skót származására hallatlanul büszke Connery Edinburgh-ben született 1930-ban, szegény munkáscsaládban. Mielőtt színészi pályára lépett, volt koporsófényező, tengerész, rendszeresen állt modellt a művészeti akadémia növendékeinek, majd Londonba utazott, és 1950-ben harmadik helyezést ért el a Mr. Universe testépítő versenyen – írta róla az MTV.

sean connery

Fotó: Shutterstock

A színész 1954 óta volt látható a filmvásznon. Első komolyabb szerepét Lana Turner oldalán kapta 1958-ban a Máshol, máskor című filmben. Négy év múlva, 1962-ben a dr. No című első James Bond-filmben nyújtott alakítása egy csapásra világhírűvé tette. A megnyerő, magabiztos, kifogástalan modorú 007-es ügynök bőrébe bújva, makulátlan luxusöltönyét felöltve, márkás italokat kortyolgatva, gyönyörű hölgyek társaságában még öt alkalommal mentette meg a világot.

A semmiféle színészi képesítéssel nem rendelkező Sean Connerynek kiváló színészi adottságai volta, így sem a nézők, sem a kritikusok nem tudták beskatulyázni. 1964-ben felejthetetlen alakítást nyújtott Sidney Lumet A domb című filmjének Roberts őrmestereként. Legalább ilyen emlékezetes volt A jégsziget foglyai (1969) önfeláldozó Amundsenjének szerepében, és hiteles tudott lenni Hitchcock mozijában, a Marnie-ban (1964) is.

Ahogyan öregedett, úgy kopogtattak az ajtaján egyre összetettebb figurák szerepeivel. Mély átéléssel és bölcsességgel jelenítette meg A rózsa neve (1986) nyomozó szerzetesét, amelyért BAFTA-díjat kapott, vagy a Medicine Man (1992) Afrikában küzdő orvosát. Miatta érdemes olyan akciófilmeket is megnézni, mint a Szikla (1996) vagy a Vadászat a Vörös Októberre (1990). 1989-ben az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című kalandfilmben ő alakította a kalandor régész édesapját.

Legutolsó filmje a 2003-ban, Alan Moore képregényéből készült A szövetség című mozi volt. Azóta csendben visszavonulan élt. Sir Sean Connery magánélete csendes volt, második feleségével Micheline Roquebrune-nel 1975-ben kötött házasságot.

Az angol királynő 2000-ben ütötte lovaggá, azóta kijárt neki a Sir megszólítás.

Nyugodjon békében!