Csillagok

84 éves a Szomszédok Etusa, Csűrös Karola

Számos fontos, érdekes és értékes szerepet tudhat magáénak, de ezek közül a legtöbbünknek alighanem a Szomszédok Etusa ugrik be azonnal Csűrös Karola nevének hallatán - az ünnepelt színésznő ma 84 éves.

Csűrös Karolina néven született 1936. november 6-án Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1959-ben végezte el, ezt követően a győri Kisfaludy Színház, majd a Madách Színház tagja volt.

Csűrös Karola Noel Coward: Forgószínpad című színművének egyik jelenetében. MTI Fotó: Sándor Katalin

Kis túlzással megszámlálhatatlan színdarabban és filmszerepben bizonyította tehetségét, emellett szinkronizált is – többek közt olyan produkciókban hallhattuk a hangját, mint a Gázláng, a Toledói szerelmesek, az 1964-es Mary Poppins vagy a kilencvenes évek egyik népszerű rajzfilmsorozata, A Jetson család.

Egyik legismertebb, ha nem a legismertebb szerepe a Szomszédok Etusa volt, aki egy végtelenül szimpatikus szereplő: mindenben segíti a családját, nem szól bele Mágenheimék családi vitáiba. Virágh doktor többször is megkérte a kezés – sikertelenül, Etus ugyanis a sorozatban egyedül élt a férje halála után.

Szomorú, de ez várt rá a magánéletben is, miután több mint 50 év házasság után elvesztette élete szerelmét, Horváth Ádámot – ő volt egyébként a Szomszédok atyja, és Etus figuráját a saját édesanyjáról mintázta meg.

Csűrös Karola színművész, Horváth Ádám özvegye férje temetésén a Farkasréti temetőben 2019. július 16-án. A Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas rendező 89 éves korában, június 19-én hunyt el.
MTI/Soós Lajos

A színésznő még idén nyáron, egy évvel a tragédia után is azt nyilatkozta, hogy nagyon rosszul viseli a történteket, “sehogy sem érzi magát” – ő így fogalmazott.

Csűrös Karola szakmai munkásságát számos díjjal ismerték el: 1993-ban Erzsébet-díjat és Déryné-díjat kapott, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, öt évvel később pedig Érdemes művész lett.