Csillagok

Aki kinőtt Hollywood szépfiújának szerepéből - Leonardo DiCaprio 46 éves

Az Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas szívtipró ma ünnepli a 46. születésnapját. A világhírnevet a Titanic című filmmel nyerte el, és a mai napig is A-listás produkciókban játszik főszerepeket. Leonardo DiCaprio nemcsak Hollywood sztárszínésze, de neves környezetvédelmi aktivista is.

Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11-én született Hollywoodban. Édesapja George DiCaprio képregényrajzoló volt, édesanyja pedig Irmelin Indenbirken, jogi titkárnő – Leonardo az egyetlen gyermekük.

A tinédzser DiCaprio-t főleg a képzőművészet érdekelte, egészen addig, amíg ki nem próbálta magát egy castingon. 15 éves korában kiválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sorozatba. A friss tehetségre azonnal felfigyelt a szakma, és hamarosan megkapta a mentálisan sérült fiú szerepét a Gilbert Grape című drámában, amiben Johnny Depp volt a partnere. Leonardo DiCaprio csupán 19 éves volt, amikor ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Fotó: iStock.com/DFree

1995-ben újabb – nagy kihívást – jelentő szerepben csillogtatta meg tehetségét. A Teljes napfogyatkozás című filmben a 19. századi költő, Arthur Rimbaud bőrébe bújhatott. 1996-ban William Shakespeare filmfeldolgozásában játszotta hatalmas sikerrel a címszerepet. De az igazi világhírnevet az 1997-ben bemutatott Titanic hozta el neki.
2002-ben DiCaprio maga mögött hagyta a róla kialakult „szépfiú” képet, és olyan filmekben kezdett dolgozni, ahol a legtöbbet hozhatta ki a tehetségéből. Ilyen például Steven Spielberg alkotása, a Kapj el, ha tudsz és a New York bandái, amit a legendás Martin Scorsese rendezett.

DiCaprio és Scorsese között csodás szakmai kapcsolat alakult ki, és még számos filmben dolgoztak együtt a későbbiekben. 2004-ben szintén Scorsese filmjéért, az Aviátorért megkapta a második Oscar-jelölést. 2006-ban leforgatták A téglát, majd a Véres gyémánt című filmet, aminek főszerepéért megszerezte élete harmadik Oscar-jelölését.

2007-ben újra együtt játszott Kate Winslettel a Szabadság útjai című kapcsolati drámában. 2010-ben a színész újfent egy Scorsese alkotásban játszott, a hátborzongató Viharsziget című thrillerben. 2012-ben pedig Quentin Tarantino Django elszabadul című, megrázó alkotásában láthattuk.

Az ezt követő években DiCaprio továbbra is színvonalas, elgondolkodtató és persze emlékezetes filmekben vállalt nagy szerepeket, ám sokak meglepetésére továbbra sem vihette haza a hőn áhított Oscar szobrot. Ezek közül a legnagyobbak az Eredet, A nagy Gatsby és a szintén Scorsese film, A Wall Street farkasa voltak. 2015-ben pedig a Visszatérő főszerepéért elnyerte az Oscar-díjat.

leonardo dicaprio

Fotó: Shutterstock

Az elfoglalt színész sosem hagyott fel környezetvédő aktivista munkájával. 2014-ben megválasztották az ENSZ békekövetének, és 2015-ben megjelent az Özönvíz előtt című dokumentumfilmje, amelyben szintén felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. 2019-ben újabb Tarantino remekműben játszotta el a kevésbé foglalkoztatott western színész szerepét, akinek dublőrjét és egyben legjobb barátját Brad Pitt alakította.

Leonardo DiCaprio-t sokan örök agglegénynek tartják, hiszen soha életében nem volt házas, helyette számos szépséggel volt hosszabb-rövidebb kapcsolata. Többek között Gisele Bünchen brazil szupermodellel, Kristen Zang és Vanessa Haydenn modellekkel és Blake Lively színésznővel. Aretha Wilsonnal való kapcsolata csúnya véget ért, amikor a modell féltékenységből arcon vágta egy törött üvegpalackkal egy hollywoodi partin, és Leo súlyosan megsérült. Bár a színészről nehéz elképzelni, hogy valaha is megállapodik, idáig a leghosszabb kapcsolata Camilla Morrone modellel már három éve tart. Isten éltesse a nagyszerű színészt, aki számára nem létezik olyan műfaj vagy szerep, amiben ne brillírozna!