×

Csillagok

7 érdekesség a ma 75 éves Goldie Hawnról

Hollywood egyik állócsillaga, az aranyszőke hajú, ragyogó mosolyú Goldie Hawn ma ünnepli 75. születésnapját - röviddel azután, hogy a világ megtudta: hetedszer is nagymama lesz. Jöhet még néhány érdekesség a híres (és gyönyörű) szülinaposról?

Azt talán már olvastad, illetve hallottad, hogy Goldie Hawn anyai ágon magyar származású, de azt talán még nem tudod, hogy a Goldie keresztnév az Aranka tükörfordítása.

És ha már a származását említettük, édesapja Edward Hawn zenész, az amerikai függetlenségi nyilatkozat legfiatalabb aláírójának egyenes ági leszármazottja. Goldie a család kisebbik lánya – van egy nővére, Patricia.

Kurt Russell, Goldie Hawn és Wyatt 2015-ben egy premieren Fotó: iStock.com/DFree

Háromévesen indult el a művészi pályán, 1948-ban kezdett el táncolni – balettet tanult. Színészi karrierjét is részben ennek köszönheti: 11 évesen A diótörő című balettben szerepelt. Mégpedig mindjárt profiként, hisz fellépésenként másfél dollárt kapott.

A balett később is fontos szerepet játszott az életében: még egyetemistaként is a tánctudásából élt: egy balettiskolában oktatott. A sok tánc is hozzájárult ahhoz, hogy fantasztikus alakjával elérje és sokáig megtarthassa a szexszimbólum státuszt.

A tánckarrier viszont véget ért, és Goldie a hatvanas évek közepén tűnt fel a televízióban. Eleinte vicces sorozatokban játszott, aztán 1968-ban megkapta első filmszerepét. Egy évvel később a A kaktusz virágában nyújtott alakításáért pedig már az Oscar-díjat is.

2002-ben hosszú időre, 15 évre hátat fordított a szerepeknek, akkor az Ó, Anyámban játszott. Az utóbbi években inkább az írással próbálkozik. A lótusz a sárban nő című önéletrajzi ihletésű könyve 2005-ben jelent meg.

A napokban derült ki, hogy úton a színésznő 7. unokája is, aki még inkább bearanyozza majd a sztárnagymama életét.