×

Csillagok

83 éve született a népszerű táncdalénekes, Koós János

Énekes volt, színész, humorista, kipróbálta magát karmesterként is, de a legtöbben csodálatos dalai miatt emlékszünk rá - Koós János ma lenne 83 éves.

Koós János Gyergyószárhegyen született, 1937. november 20-án, családja onnan költözött át Miskolcra. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán tanult, ott végzett oboa szakon. Érdekesség, hogy az Országos Pénzügyőr Zenekarban játszott 1957 és 1960 között, ezután indult be táncdalénekesi karrierje.

Első felkérését 1960-ban kapta, amikor a műsor rendezője, Marton Frigyes átkeresztelte, mert szerinte Kupsa néven nem lehet valaki táncdalénekes. Első fizetése 600 forint volt a két fellépésért.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is. 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt: Az oroszlán ugrani készül (1966), Bűbájosak (1969), A gyilkos a házban van (1970). 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Humoristaként is elvarázsolta a közönséget a Mikroszkóp Színpad tagjaként, 1982-től 1985-ig. Már a hetvenes évek elejétől összeforrt a pályája Hofi Gézáéval, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Talán kevesebben emlékszünk arra, hogy Koós a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is.

Legnagyobb slágereit biztosan te is fejből sorolod: Kislány a zongoránál, Micsoda nagyszerű dolog, Annyi ember él a földön, Én, aki nála jártam, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon. Számos szakmai elismeréssel tüntették ki, például Szenes Iván Életműdíjjal, sőt, 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet.

És milyen volt Koós János a magánéletben? Szerette a vitorlázást, a focit és az utazást, emellett karikatúrákat rajzolt. Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, akivel két gyermekük született: lánya, Réka énekes-színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik. Unokája, Rozi 2003-ban született.

Koós János rövid betegség után 2019. márciusában hunyt el. Dalainak hála viszont örökre velünk marad, sosem fogjuk elfelejteni.