Csillagok

29 éve hunyt el Freddie Mercury - a Queen frontemberére emlékezünk

A zenei világ talán legmeghatározóbb egyénisége Freddie Mercury volt. A Queen zenekar frontembere olyan dalokat írt, amelyeket hallgatva a mai napig erő, boldogság és bátorság önt el minket. Freddie Mercury 1991. november 24-én hagyta el a földi létet, de emléke és zenéje örökké a szívünkben él.

Freddie Mercury (eredetileg Farrokh Bulsara) 1946. szeptember 5-én született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Tanulmányait a St. Peter’s boarding school-ban kezdte, ahol már tinédzserként megalapította első együttesét. 18 éves korában a családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől Angliába menekültek.

Freddie hamar beilleszkedett az új környezetbe, és 1970-ben énekesként csatlakozott a Wreckage nevű együtteshez. Itt ismerkedett meg RogerTaylorral és Brian May-jel, akikkel megalapította a később legendává vált Queen zenekart. A banda akkor állt össze végleg, amikor egy meghallgatás során bevették a csapatba John Deacon basszusgitárost, és így vette kezdetét az egyik legsikeresebb rockzenekar története.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Freddie Mercury (@freddiemercury) által megosztott bejegyzés

A zseniális énekes és dalszerző nevéhez olyan remekművek fűződnek, mint a Bohemian Rhapsody, a Somebody to Love, a We Are the Champions, vagy a Don’t Stop Me Now. Freddie Mercury lehengerlő stílusával és előadómódjával hamar bekerült a legelismertebb zenészek közé. Hangja azért is volt olyan jellegzetes, mert hangterjedelme több mint három oktáv volt. Bár természetes hangja bariton volt, az énekes mégis képes volt tenor hangfekvésben is énekelni.

Az 1980-as évek elején legendás partikat rendezett New Yorkban és Münchenben, és meglehetősen kicsapongó életet élt. Első szólólemeze Mr. Bad Guy címmel 1985-ben jelent meg, amely a fiatalember élete egy korszakának lezárását jelentette.

Az énekes mindig is rajongott az operáért, és ez a zenéjén is nyomot hagyott. 1988-ban megjelent szólóalbumát, a Barcelonát is teljesen ennek a műfajnak szentelte.

Karrierje során mintegy 700 koncertet énekelt végig szerte a világon. Köztük talán a legemlékezetesebb turnéjuk Dél-Amerikában volt. Utolsó koncertje 1986. augusztus 9-én zajlott Knebworthben 150 ezer néző előtt.

Freddie Mercury vélhetőleg 1987-ben elkapta a HIV vírust. Betegségét évekig titokban tartotta. 1991. november 23-án, egy nappal a halála előtt, egy közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS betegségben szenved. Végül november 24-én délután örökre elaludt. Nyugodjon békében a híres rocksztár, aki zenéjével mindannyiunk szívét megérintette, és megérinti a mai napig.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Top Celebs (@topcelebs13) által megosztott bejegyzés