Csillagok

Lovagi cím járna a Forma-1 hétszeres világbajnokának

Lewis Hamilton a pályán és azon kívül mutatott teljesítményéért megérdemli a lovagi címet, és ezt nem akárki mondta az immár hétszeres vb-győztes honfitársról, mint Damon Hill a Forma-1996-os világbajnoka.

A 35 éves Lewis Hamilton az első afroamerikai származású pilóta az F1 történetében, és az idén minden idők legeredményesebb versenyzője lett, beérve ezzel Michael Schumachert.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit címvédője, miután győzött a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Török Nagydíján és hetedszer is világbajnok lett az isztambuli Isztambul Park versenypályán 2020. november 15-én. Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Clive Mason

„Mindig is feszegette a határokat, amikor megérkezett az F1-be, de már a gokartos időszakában is, harcolt a fennálló állapotok ellen” – nyilatkozta Damon Hill, aki szerint a lovagi cím elismerése lenne nemcsak Hamilton autóversenyzési tudásának, hanem annak is, hogy megnyitotta a kapukat azok számára, akik nem fehér bőrűek – írja az MTI.

„Lerombolta azt az előítéletet, mely szerint bizonyos dolgokat nem érhetsz el, és van egy olyan terület, ahova nem juthatsz be a bőrszíned miatt” – jelentette ki a 60 éves ex-versenyző.

damon hill

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Bár a Forma-1-ben ritka a lovagi cím, azért előfordult már, nem is egyszer. Lovagi címet a Forma-1-es versenyzők közül eddig Stirling Moss, Jack Brabham és Jackie Stewart kapott, Hamilton 2008-ban a Brit Birodalom Rendje lovagrend tagja lett. Nagy kérdés, hogy Hamilton is megkapja a „Sir” jelzőt, hiszen, akiket a királynő lovaggá üt, azoknak ez a megszólítás is automatikusan jár.