×

Csillagok

5 érdekesség a ma 85 éves Woody Allenről

A rendező, akinek filmjeit lehet szeretni, vagy nem szeretni, de érdemeit nem lehet elvitatni - Woody Allen ma ünnepli 85. születésnapját.

Nem mintha félnék meghalni, csak nem szeretnék ott lenni, amikor bekövetkezik. Évekig nem szóltam a feleségemhez. Nem akartam félbeszakítani. A pénz jobb, mint a szegénység. Már csak anyagi szempontból is. Ha ismered Woody Allen filmjeit, akkor biztosan tudod, hogy mi most nem találomra dobálunk egymás után mindenféle mondatokat, hanem a műveiből idézünk. Egy olyan rendező-forgatókönyvíró munkáiból, akinek érdemeit még azok sem vitatják, akik egyébként nem miatta ülnek le a képernyő vagy a mozivászon elé.

A zseniális filmes ma ünnepli 85. születésnapját, jöjjön róla most néhány olyan érdekesség, amelyeket talán te sem tudtál.

Cannes, 2016. május 11.
Woody Allen amerikai rendező a Cafe Society című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2016. május 11-én. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

1. A mozi világába nagyon hamar beleszeretett: háromévesen látta anyjával a Disney-féle Hófehérke és a hét törpét, ami már akkor meghatározta, mi szeretne lenni, ha nagy lesz.

2. Sajátos humoráért már a gimnáziumban is népszerű volt, érettségi után pedig autodidakta módon képezte magát – legfőképp azért, hogy a lányok észre vegyék, s bár célját nem érte el, tekintélyes műveltségre tett szert, áll az MTVA Sajtóarchívumának anyagában.

3. Érdekes módon Hollywood nem szippantotta magába, épp ellenkezőleg: az ötvenes évek elején ott dolgozott humoros tévéműsoroknál, ami jó iskola volt számára, de örökre megutáltatta vele a felszínes, csillogó mozivárost. Látásmódját kedvenc európai rendezői – Ingmar Bergman, Federico Fellini, Francois Truffaut, Michelangelo Antonioni – határozták meg.

4. New Yorkba visszatérve kabarékban lépett fel, majd 1964-ben Charles K. Feldman rendező megbízta a Mi újság, cicamica? forgatókönyvének megírásával. A film kasszasiker lett, Woody Allen előtt megnyílt a mozi világa, s 1969-ben megrendezhette első filmjét Fogd a pénzt és fuss! címmel. Ki ne emlékezne a “Semmi cicó, vigyázzon, mert nálam van a slukker” feliratú cetlire, és a kétbalkezes, abszurd figurára, aki annyi filmjének őstípusa lett. Következő filmje, a Játszd újra, Sam! az egyik legszemélyesebb vallomása a nőkhöz fűződő, meglehetősen ambivalens viszonyáról. Ezt olyan filmek követték, mint például a Kairó bíbor rózsája, A rádió aranykora, a Hannah és nővérei, a Match Point, a Kasszandra álma, a Vicky Cristina Barcelona, az Éjfélkor Párizsban, a Rómának szeretettel vagy a Blue Jasmine. Eddig 22 alkalommal jelölték Oscar-díjra, négyszer meg is kapta ezt az elismerést.

5. Zenészként is megállja a helyét: hétfőnként a Michael’s Pub Manhattan nevű szórakozóhelyen klarinétozik együttesével, amellyel 2007-ben Magyarországra is eljutott. Könyveinek nagy része magyarul is megjelent, aforizmái pedig közszájon forognak.