Csillagok

Ma 47 éves Szeles Mónika, a legsikeresebb magyar teniszezőnő

Szeles Mónika nevét biztos, hogy akkor is hallottad, ha egyébként nem a tenisz a kedvenc sportágad, hiszen a magyar teniszezők közül eddig ő a legsikeresebb. A 2008-ban visszavonult sportolónő ma ünnepli 47. születésnapját.

Szeles Mónika 1973. december 2-án született Újvidéken, magyar családban. Hihetetlen sikereket ért el a tenisz világában: kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes, háromszoros világbajnok, olimpiai bronzérmes, háromszoros Fed-kupa-győztes, Hopman-kupa-győztes és világranglista-vezető is.

szeles mónika

Budapest, 2014. február 8.
A kilencszeres Grand Slam-győztes Szeles Mónika a tenisz Fed Kupa budapesti tornájának betétprogramjaként megrendezett Magyar Tenisz Napján a fővárosi Syma Rendezvényközpontban 2014. február 8-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

1990–1992 között a világ egyik legjobb női játékosa volt, de a következő évben váratlan és borzalmas dolog történt vele: egy őrült Steffi Graf rajongó az életére tört. „Éppen leültem és előre dőltem, amikor hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Hátranéztem és egy embert láttam, a kezét, meg egy kést. A következő pillanatban pedig arra gondoltam: ‘Úristen, ez a férfi kést szúrt a hátamba'” – vallotta később az ABC Newsnak adott interjújában.

1995–1996-ban újra visszaküzdötte magát az élre, de miután 2003-ban Párizsban lábsérülést szenvedett, már sokan sejtették, hogy ez végleg véget vet a pályafutásának. A bejelentése sokáig váratott magára, míg végül 2008 februárjában egyértelművé tette, hogy profi sportolói karrierje véget ért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

giuliodanyi 🇭🇺 (@giuliodanyi) által megosztott bejegyzés

További érdekesség, hogy Szeles Mónika jugoszláv állampolgár volt, később megkapta az amerikai, és 2007-ben a magyar állampolgárságot is. Évek óta Amerikában él, de időről időre ellátogat Budapestre is, és követi a magyar teniszezők pályájának alakulását. 2009-ben beválasztották a teniszhírességek csarnokának, az International Tennis Hall of Fame-nek a tagjai közé is.