Csillagok

Alan Rickman öröksége: a legkiválóbb brit művész ma lenne 75 éves

Február 21-én lenne hetvenöt éves Alan Rickman Golden Globe-, BAFTA- és Emmy-díjas brit színész, aki a legkülönfélébb műfajokban nyújtott maradandót a filmvásznon és a színpadon.

(Fotó: Nemzeti Fotótár/EPA/Hannah McKay)

Alan Sidney Patrick Rickmant már gyerekkorában érdekelte a színészet, de érettségi után inkább grafikusnak készült, s ekkoriban ismerte meg későbbi feleségét, akivel több évtizedes együttélés után 2012-ben házasodtak össze. Idővel mégis a színpad mellett döntött és a Royal Shakespeare Company tagjaként klasszikus és modern színházi produkciókban egyaránt fellépett.

Az amerikai közönség előtt 1986-ban a Veszedelmes viszonyok című darabban mutatkozott be a Broadwayn, a filmváltozatra azonban nemet mondott, inkább a Drágán add az életed! (1988) című akciófilmet választotta. A hidegvérű terrorista megalapozta filmes hírnevét, ezt követően előszeretettel bíztak rá gazember és cselszövő szerepeket, 1992-ben a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című kalandfilmben a gonosz nottinghami bíróként a legjobb mellékszereplő kategóriában elnyerte a brit filmakadémia (BAFTA) díját.

via GIPHY

Rickman nem hagyta, hogy beskatulyázzák, alakított csellón játszó romantikus szellemet Anthony Minghella Szívből, igazán című filmjében, nemes embert az Értelem és érzelem című romantikus filmben. A parádés szereposztású Igazából szerelem című romantikus komédiában Emma Thompson hűtlen férjeként tűnt fel. A Raszputyin (1996) című televíziós történelmi dráma főszerepéért Emmy- és Golden Globe-díj lett a jutalma.

Ezt követte talán legismertebb szerepe, a népszerű Harry Potter-sorozat Piton professzora, játszott a Tim Burton által rendezett Sweeny Todd, a Fleet Street démoni borbélya című zenés horrorban. 2015-ben rendezőként és forgatókönyvíróként jegyezte a XIV. Lajos udvarában játszódó kosztümös vígjátékot, A virág románcát. Utolsó színészi alakítását a modern, drónos hadviselés morális dilemmáit tárgyaló Az élet ára című háborús drámában nyújtotta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Severus Snape (@snapepage) által megosztott bejegyzés

Az egyik legsokoldalúbb brit színész, aki egymástól távol eső műfajokban próbálta ki magát és mindegyikben maradandót alkotott. Alan Rickman 2016. január 14-én halt meg rákbetegség következtében – írja összeállításában az MTI.

Tavaly év végén jelentették be, hogy könyv formában jelentetik meg naplóit, amelyeket a népszerű színész több mint 25 évig vezetett. Ezekben nemcsak a magánéletével és színészi munkáival kapcsolatos gondolatait vetette papírra, hanem barátságokról és politikáról, színházlátogatói tapasztalatairól és kulisszák mögötti forgatási történetekről is beszámolt.

via GIPHY