Csillagok

Vilmos és Harry alig pillantott egymásra, Meghan levelet írt a királynő egyedül maradt – búcsú Fülöp hercegtől

Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől, a katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartáson azonban a két testvér, Vilmos és Harry herceg alig pillantott egymásra és külön sétált a koporsó mögött, Meghan levelet írt, Károly sírt, Erzsébet királynő pedig egyedül maradt...

Vilmos és Harry a gyászmenetben sem sétáltak egymás mellett nagyapjuk koporsója előtt, ugyanis köztük volt Fülöp legidősebb unokája Peter Philips.

Bár lehetett tudni előre, hogy így lesz és a palotánál igyekeztek is hangsúlyozni, hogy ennek nincs semmiféle üzenetértéke, de mégis úgy tűnik, hogy a testvéreknek a gyászban sem sikerült rendezni a kapcsolatukat. A misén Vilmos a felesége mellett ült, de Harry méterekkel messzebb mindenkitől, persze ezt a járvánnyal is lehet magyarázni. Amikor azonban távoztak a miséről beszélgettek, így legalább azt nem lehet mondani, hogy egymáshoz sem szóltak.

Harry herceg fotó: MTI/AP/Pool/Victoria Jones

Mint ismert, Harry herceg tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával és amerikai feleségével, Meghan Markle-el az Egyesült Államokba költözött. Ez sem segítette a jó kapcsolatot Vilmossal, de kifejezetten rossz az egy hónappal ezelőtti botrányos Oprah-interjú után vált. Meghan és Harry herceg nyilatkozatában több – azóta kiderült – hazugság is szerepelt és egyáltalán nem kímélték a királyi családot. Ráadásul az interjú idején Fülöp kórházban volt.

Meghan kézzel írt levele

Harry herceg egyébként múlt vasárnap érkezett Londonba, de második gyermekükkel várandós felesége, Meghan nem tartott vele. Az orvosok inkább azt tanácsolták neki, hogy ne utazzon. Bár a búcsújuk nem volt valami szívhez szóló, Meghan személyes kedvességgel készült Fülöp herceg temetésére. Harryvel választották ki Fülöp koszorújához a virágokat, például medvekörmöt, ami Fülöp görög származására utal.
Ez nem azonos azzal a koszorúval, ami Fülöp koporsóján volt azt a királynő válogatta ki, volt benne fehér liliom, fehér rózsa és frézia is.

Meghan egy kézzel írt személyes búcsúlevelet is küldött Harryvel, amit belefűztek az általuk választott koszorúba. Meghan mielőtt hercegné és híresség lett volna szabadúszó kalligráfusként dolgozott. Úgy gondolja, hogy a kézírás a művészet egyik elfelejtett formája. Egyébként meghívókat fogalmazott szép kézírással esküvőre és különféle alkalmakra.

Öltöny kitüntetésekkel

Azonban nem csak Meghan és Harry miatt alakult ki feszültség a családban és a temetés kapcsán. A hagyományok szerint Károlynak, Vilmosnak, Eduárdnak egyenruhában kellett volna lennie a temetésen, de Harry és András herceg miatt erre nem kerülhetett sor. Harry a katonai múlt ellenére azért nem vehette fel, mert lemondott a címéről és a hadseregben betöltött szerepéről. András herceg pedig az Epstein-botrány miatt. Mivel furcsa lett volna, hogy valaki visel egyenruhát, más pedig öltönyben van, ezért az a döntés született hogy öltönyben lesznek de viselik a kitüntetéseket.

II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg négy gyermeke, Károly trónörökös (b), Anna hercegnő (takarásban), András yorki herceg, Eduárd, Wessex grófja, valamint az unokák közül Vilmos herceg (hátul,b) és öccse, Harry herceg (hátul,j) kíséri Fülöp herceg koporsóját a windsori kastély Szent György-kápolnájába  Fotó: MTI/AP/Pool/Leon Neal

Bár a királyi család ritkán mutat érzelmeket a nagyközönség előtt, érthetően Károly herceg többször elsírta magát. Aki vesztette el már valamelyik szülőjét az pontosan tudja, hogy ez az időszak mennyire nehéz lelkileg.

Károly walesi herceg fotó: MTI/AP/Pool/Hannah McKay

fotó: MTI/AP/Pool/Hannah McKay

Az igazi támasz

Fülöp személyében nem csak a nagypapa, apa ment el, de királynő II. Erzsébet legfőbb támasza is. Szívszorító volt látni, hogy a királynő lehajtott fejjel, egyedül ült a mise közben.

II. Erzsébet brit királynő fotó: MTI/AP/Pool/Jonathan Brady

A királyi család közösségi oldalán nemrég közzétettek egy olyan fotót a királynőről és Fülöpről amit eddig még sosem láthattunk, 2003-ban készült Skóciában, felszabadultan mosolyognak és láthatóan boldogok. A mai II. Erzsébet életének egyik legnehezebb napja lehetett…

Egy különleges montázs Fülöp herceg életéről

A katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartás  Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciájának Szent György-kápolnájában volt. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, mivel a 16. században épült gótikus kápolnának ennyi a befogadóképessége. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően azonban a kápolnában tartott szertartáson harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

A brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb ennyi vendég jelenlétét teszik lehetővé a temetési szertartásokon, de az udvar szóvivője hangsúlyozta, hogy a ceremónia terveinek összeállításához a járványügyi előírások mellett figyelembe vették Fülöp herceg személyes kívánságait is.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább családi jellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A szombati szertatás – ugyancsak a járvány megfékezését célzó előírások miatt – nem volt nyilvános, teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott.

Az eredeti tervek szerint Fülöp herceg koporsóját Londonban ravatalozták volna fel, innen vitték volna Windsorba, és az útvonal mentén minden valószínűség szerint százezrek sorakoztak volna fel.

A régi zöld Land Rover

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

Az autó 2003-ban készült, nyitott hátsó platóval, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburghi herceg koporsójának szállítására.

A Land Rover sötétzöld színét is Fülöp herceg választotta, mivel a brit fegyveres erők járműveit is erre a színre festik.
Fülöp a második világháborúban a brit királyi haditengerészet tisztjeként szolgált a földközi-tengeri és a csendes-óceáni hadszínterek tűzvonalában, és élete végéig tengernagyi rangot viselt.

Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához.

A Land Rover mögötti menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, az uralkodó legidősebb unokája, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, II. Erzsébet királynő 2002-ben elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a fia.

A királynő és a kápolnában összegyűlt családtagok fekete maszkot viseltek,

és eleget tettek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak.

A királynő – aki a jövő héten tölti be 95. életévét – egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

II. Erzsébet brit királynő a családtagoktól távol foglalt helyet a kápolnában (Fotó: MTI/AP/PA/Yui Mok).

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette.

fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Jimmy Wise

A legidősebb uralkodói házastárs 

Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el. Az edinburghi herceg június 10-én töltötte volna be századik életévét. Az angol-brit monarchia évezredes történetében ő volt a legidősebb uralkodói házastárs, egyben a leghosszabb ideig „szolgáló” uralkodói hitves. Fülöp és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját, és a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Galéria: