×

Csillagok

24 éve hunyt el Diana hercegné

Az autóbalesetben elhunyt hercegné haláláról számos összeesküvés-elmélet kering az interneten.

1997. július 1-én készült kép Diana néhai walesi hercegnőről. 2003. október 24-én egy párizsi ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte Jacques Langevin, Christian Martinez és Fabrice Chassery szabadúszó francia fotóriporterekre, amiért felvételeket készítettek Diana hercegnő és egyiptomi barátja, Dodi al-Fajed holttestéről néhány pillanattal a végzetes autóbalesetüket követően. Az ügyész a magánélet méltóságának megsértésében találta vétkesnek a három fotóst. A keresetet Dodi édesapja, Mohamed al-Fajed, a londoni Harrods exkluzív áruház tulajdonosa nyújtotta be. (MTI/EPA/PA/David Cheskin)

Az egész világot megrendítette, amikor 1997. augusztus 31-én Diana életét vesztette egy tragikus autóbalesetben, Párizsban.

Aznap éjjel, hajnali két óra körül értesítették Erzsébet királynőt és Károly herceget, valamint az akkori miniszterelnököt is, Tony Blairt a hírrel, hogy Diana hercegné súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Azt csak hajnali fél négykor közölte a párizsi brit nagykövet a királyi családdal, hogy Diana elhunyt. Ekkorra már mindenki talpon volt – kivéve Vilmost és Harryt, akikkel csak reggel közölték a lesújtó tényeket.

A végzetes párizsi út

Augusztus 30-án Szardíniáról szállt fel magánrepülőgépe Lady Dianának és akkori párjának, Dodi Fayednek a francia főváros felé, hogy a tervek szerint egy utolsó romantikus éjszakát ott töltsenek, mielőtt visszatérnek a hétköznapokhoz.

A hercegné azonban azon az éjszakán is a sajtó munkatársai elől menekült. A sofőr, hogy lerázza a fotósokat, útközben úgy döntött: áthajt a Pont de l’Alma alagúton, melyet óránként 118 és 155 kilométer közötti sebességgel közelített meg, ami az itt megengedett 50 kilométeres sebességnek a többszöröse. Elvesztette az irányítást az autó felett, és 0 óra 23 perckor az autó a 13. pillérnek csapódott. A balesetet egyedül Diana testőre élte túl.

Néhány ember számára az éjszaka történése azonban nem egyszerűen tragikus baleset volt. Sokan azt állítják valamiféle összeesküvés eredménye volt, amelyet titokban a brit állam ügynökei vagy valaki más követett el. Az összeesküvés-elméletek hívei – élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával – ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban.

Washington, 1997. augusztus 31.1997. június 17-én, Washingtonban készített felvétel DIANA walesi hercegnőről, aki 1997. augusztus 31-én súlyos autóbalesetet szenvedett egy alagútban, a Place de l’Alma híd közelében a Szajna folyó mentén, Párizsban. A szerencsétlenség következtében Diana közeli barátja, az autóban a hercegnő mellett ülő egyiptomi Dodi al-Fajed, a londoni Harrods áruház örököse életét vesztette. A sofőr és Diana testőre megsebesült.(MTI/EPA/JAMAL A. WILSON)

Íme 5 elmélet, ami miatt az emberek kételkednek az események hivatalos történetében – valamint az egyes állításokkal kapcsolatos igazságok:

1. Diana terhes volt

Mohamed Al-Fayed szerint a gyilkosság valódi oka az volt, hogy Diana terhes volt. Azt mondta, Diana teherbe esett a fia gyermekével, és ez nem tetszett a brit államnak. Fayed nyilvánosan kijelentette, hogy Diana azon az éjszakán mielőtt meghalt, telefonált neki, hogy elmondja, gyermeket vár.

A Paget hadművelet nyomozói a Mercedesben talált vérfoltokon végeztek vizsgálatot, azonban nem találtak nyomot a terhességet jelző HCG hormonra. „A tesztek kimutatták, hogy lehetséges a HCG terhességi hormon kimutatása nagyon régi vérfoltokban” – állt a jelentésben. „A szőnyeg vérfoltját tesztelték, és nem észleltek HCG-t.”

Továbbá még arra sincs bizonyíték, hogy Diana gyanította volna, hogy terhes, és ennek lehetőségét sem említette a legközelebbi barátainak.

2. Henri Paul, a sofőr szándékosan okozta a balesetet

Hat éven keresztül nyomoztak a francia rendőrök, akik azt derítették ki, hogy a balesetet kétségtelenül a részeg sofőr, Henri Paul okozta. A sofőr véralkoholszintje a megengedettnél háromszor magasabb volt, ami azt jelenti, hogy minimum nyolc pohár bort kellett meginnia.

Azok, akik kételkednek az események hivatalos menetében, azt állítják, hogy a hivatalos információ, miszerint Paul részeg volt, hazugság, amelyet a médiában terjesztettek a gyilkosság leplezésére. Mivel egy összeesküvés-elmélet szerint elcsalták a vizsgálatot, ezért DNS-teszteket is végeztek Henri Paul vérmintáján. Végül kizárták, hogy elcserélték volna a sofőr vérmintáit.

Sokan emellett úgy gondolták, hogy Henri Pault lefizették a biztonsági szolgálatok Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban, vagy mindkettőben.

Számos oka van annak, hogy az emberek ezt hiszik, Paul például egyáltalán nem úgy viselkedett az este folyamán, mintha részeg lenne.  A hiedelmek pedig arról, hogy a biztonsági szolgálatok lefizették, abból fakadnak, hogy úgy tűnt, több pénze van a megszokottnál – 275 ezer dollár (több mint 81 millió forint) volt a bankszámláján, 35 ezer dollárnyi (több mint tízmillió forintnyi) fizetést kapott évente – valamint egyes biztonsági hivatalok azt állították, hogy francia forrásuk lehetett a szállodában.

Bizonyíték azonban egyikre sincs, hogy ezek közül bármi igaz lett volna. Számos vizsgálat kimutatta, hogy Henri Paul vérében alkohol volt, és bár a tesztek során elkövettek hibákat, ezek ismételt ellenőrzése igazolta, hogy a sofőr valóban ivott.

3. Valami baj volt a Mercedesszel, amelyben Diana utazott

Talán semmi sem központibb az összeesküvés-elméletekben, mint a Dianát szállító autó. Sokan azt állítják, hogy az eredeti útvonalat blokkolták, a megszokottnál nagyobb sebességgel haladt az autó, vagy valamit elrontottak az autóban.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az autóval minden rendben volt.

4. Diana orvosi ellátását szándékosan szabotálták

Amikor a mentőcsapat a helyszínre érkezett, Diana még életben volt. Az összeesküvés-elméletek gyártói úgy vélik, hogy az orvosok szándékosan hagyták meghalni azzal, hogy nem megfelelően látták el. Sokan állítják: ha egy közelebbi kórházba szállították volna, és ott kapott volna ellátást, lehet, túlélte volna.

Az elméletbe vetett hit egy része abból fakad, hogy a sürgősségi ellátás francia megközelítése egyszerűen különbözik az Egyesült Királyságétól. Franciaországban a sürgősségi személyzet a helyszínen történő kezelésre összpontosít, mielőtt a kórházba szállítanák a sérültet; az Egyesült Királyságban pedig minél hamarabb kórházba szállítják a sérülteket.

A Lady Dianát kezelő orvos, MonSef Dahman 2021. június 18-án egy exkluzív interjút adott, amelyben rácáfol az összeesküvés-elméletre. 

Dahman elmondta, hogy Diana hercegnét a Pitié-Salpêtrière kórházba szállították 1997. augusztus 31-én, éjjel 2 óra körül. Pillanatok alatt összeállt a mentőcsapat, és mindent megpróbáltak megtenni, hogy stabilizálják az állapotát a szívleállás után. A felvételekből egyből kiderült, hogy a hercegné súlyos belső vérzést szenvedett. A szakértők életmentő műtétet hajtottak végre, hogy megállítsák a vérzést, azonban egy a szívhez közel levő tüdővéna megrepedt, és ekkor már minden beavatkozás késő volt. Diana szíve leállt, az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de ez már nem sikerült.

5. Diana sejtette, hogy meg fog halni

A fő motiváló tényező az összeesküvés-elméletek mögött az a meggyőződés, hogy maga Diana is sejtette, hogy meg fogják ölni. Ebben az összeesküvés-elméletben a legfontosabb szerepet egy levél kapta, amelyet Paul Burrell, Diana korábbi komornyikja tett közzé, és azt mondta, hogy megőrzésre adták át neki.

„Ma októberben itt ülök az íróasztalomnál, és arra vágyom, hogy valaki megöleljen és bátorítson arra, hogy maradjak erős. Életemnek ez a legveszélyesebb szakasza. (…) »balesetet« tervez az autómban, fékhibát és súlyos fejsérülést, hogy tiszta legyen az út Károly előtt, hogy újra házasodhasson” – fogalmazott Diana levelében.

Mint ahogy korábban írtuk, néhányan állították, hogy a sofőr, Henri Paul MI6-es besúgó volt. Halála előtt három órára eltűnt, és senki nem tudta, hol van. Páran arra gyanakodnak, hogy a titkosszolgálat egyik ügynökével találkozhatott és információkat adhatott át a hercegnéről. Diana egy levélben halála előtt ügyvédjének leírta, hogy ha történik vele valami, akkor az MI5 vagy MI6 titkosszolgálathoz lesz köze, vagy Károly herceghez.