Csillagok

Mi történik majd Erzsébet királynő halála után? Kiszivárgott a titkos terv

Ha meghal az uralkodó, életbe lép a London Bridge hadművelet.

Fotó: Instagram/@theroyalfamily

A 95 éves királynő 1952 óta, azaz 69 éve uralkodik az Egyesült Királyságban, ezzel pedig ő az ország legrégebben trónon ülő uralkodója és egyben a sziget legfontosabb személye. A „London Bridge hadművelet” nevet kapta az a menetrend, ami abban az esetben lép életbe ha a királynő meghalna – számolt be róla cikkében a DailyMail.

II. Erzsébet halálakor először a miniszterelnököt értesítik telefonon. Tíz percen belül félárbocra eresztik a zászlókat, a királyi család honlapja elsötétül és Károly herceg, akit akkor már a király megnevezés illet, beszédet intéz a nemzethez -írja cikkében a hirado.hu.

A királynő halálát tíz napos gyász követi majd, ami a Westminster-apátságban tartott állami temetéssel ér véget. A szertartást megelőző napokban Őfelsége koporsója a Westminster Hallban nyugszik majd, ahol előbb a család, majd a közönség róhatja le tiszteletét a néhai uralkodó előtt.

II. Erzsébetet férje, Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra a Szent György-kápolnában Windsorban.

A dokumentumok napvilágra kerülése komoly biztonsági kérdéseket vet fel, ez ügyben a Buckingham-palota minden valószínűséggel nyomozást rendel el.