Csillagok

Pénteken helyezik végső nyugalomra Jean-Paul Belmondót

A 88 éves korában elhunyt színész temetése péntek délelőtt lesz.

Párizsban az Invalidusok udvarában hivatalos állami gyászszertartáson búcsúztatjuk Jean-Paul Belmondót – jelentette be kedden a francia elnöki hivatal a családdal történt egyeztetést követően. A csütörtöki megemlékezésen Emmanuel Macron államfő búcsúztatja el a legendás színészt. Belmondo ügyvédje azt közölte, hogy a temetés pénteken lesz Párizsban, előtte délelőtt 11 órakor a Saint-Germain des Prés templomban tartják a gyászmisét.

Jean-Paul Belmondo az egyik legnépszerűbb francia filmszínész volt, kereken száz filmben játszott és több mint 40 színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében.

A francia mozi kultikus alakja olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet. Utolsó alakítását a 2008-ban bemutatott Egy ember és kutyája című filmben láthatták a mozirajongók.

„Örökre a Le Magnifique marad. Jean-Paul Belmondóval egy nemzeti kincs távozik, ragyogó vidámságában és kitörő nevetéseiben. A nagy színészeink közül ő volt az, aki messze elvitte a közönség pálmáját” – írta közleményében hétfőn Emmanuel Macron államfő. Jean Castex miniszterelnök pedig úgy vélte, hogy „ő a francia mozi igazi legendája volt, a filmes kulturális örökség egyik nagy jelképe”.

Művészetéért Belmondo 2019-ben Emmanuel Macrontól megkapta a Becsületrend legmagasabb fokozatát, 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért. 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át.