Csillagok

Tordai Terit sosem részegítette meg a tükörképe

Pályáját meghatározta feltűnő szépsége, még a pályatársai is csak angóramacskának hívták őt. Tordai Teri az anyaságban találta meg az élet legnagyobb szépségét – mesélte a Kossuth-díjas színművész az M5 kulturális csatorna Kontúr című portréműsorában.

Nem volt nyaralójuk, de még autójuk sem, szerényen, de boldogságban élt Tordai Teri és családja. A második világháború bombázásai miatt szülővárosából, Debrecenből Egerbe kellett költözniük, az anyai nagyanyjához. Habár szépségére hamar felfigyeltek és tánc- és bábszakköre is eljárt, Tordai Teri nem vágyott művészi karrierre, a Tanítóképző Főiskolára felvételizett. Onnan mégis a rá jellemző természetes eleganciával érkezett meg a színművész pályára, amelynek kihívásait azért vette mindig jól, mert otthon hamar megtanulta az alkalmazkodás, megelégedés képességét.

„Sok minden jól sikerült az életemben, noha háborús gyerek voltam. Az apám és a nagyapám is megjárták a hadifogságot, a nagyszülők velünk éltek. Tizenhárom éves koromban, úttörőként láttam először a Balatont. Sportnak azért választottam az úszást, mert Egerben ingyenes volt, így a szüleimnek nem került pénzbe. Szűk, vidéki, családias környezetben nőttem fel” – mondta Tordai Teri az M5 kulturális csatorna Kontúr című portréműsorában, hozzátéve, hogy

bár a polgári értékrendet követte mindig is, az ehhez tartozó életminőséget csak gyerekkora után élhette meg.

„Anyámnak nem volt lehetősége arra, hogy nőként törődjön magával, hogy fodrászhoz járjon, szép ruhákat vegyen, de ő belülről volt egészen különleges lény. Minden, ami ma jó bennem, azt az anyukámtól lestem el, a többi, a felszín a környezetemtől van” – mesélte a színművész, majd sorolta elődjeit, Mezei Máriát és Tolnay Klárit, akik sokat formáltak azon, milyen személyisége lett.

Mégis, a mai napig édesanyja tanításait és mosolyát őrzi legtisztábban, hogy továbbadhassa azokat lányának és unokáinak.

Bár Tordai Terit boldogság tölti el, amikor visszatekint a pályájára, a legnagyobb öröme és büszkesége, hogy édesanya lett belőle. A teljes beszélgetés újranézhető az M5 Médiaklikk-oldalán.

Kontúr – mélyinterjúk a kulturális élet meghatározó szereplőivel, minden szombaton 18 órától az M5-ön!