×

Csillagok

A nagy Gatsby főszereplőnőjét anno nem tartották sokra, ma már Cannes és Hollywood is elhalmozza

Minden drámaiskolából eltanácsolták, mára két Oscar-jelölése van.

Los Angeles, 2021. április 26.
Carey Mulligan brit színésznõ a 93. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó gálára érkezik a Los Angeles-i Union Station pályaudvaron 2021. április 25-én. A gálát a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal szakítva két Los Angeles-i helyszínen, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron rendezték meg az Oscar-jelöltek részvételével, közönség nélkül.
MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello

Senki nem gondolta volna, hogy Carey Mulliganből színésznő lehet, saját magán kívül. Hiába próbálkozott, minden drámaiskolából eltanácsolták, nem láttak benne fantáziát. Ő azonban makacsul próbálkozott, mert a színészet volt gyermekkori álma.

„Nem csak úgy beleszerettem a színészetbe, hanem mindig is szerepelni akartam, amióta csak az eszemet tudom. Főleg a musical vonzott, kamasz koromban évekig a Nyomorultak pólóját hordtam.”

A szülei sem gondolták, hogy színészettel kellene foglalkoznia, drámaiskola helyett valamilyen rendes egyetemre szánták, Carey azonban lázadt, és csak azért is évekig próbálkozott. Utólag visszagondolva kész tortúra volt minden meghallgatása, és különösen akkor tört össze, amikor a Drama School Londonban azt mondták neki, menjen el valamilyen gyerekműsorba háziasszonynak, az az igazán neki való.

Ma már úgy véli, a sok kudarcban annak is része volt, hogy rosszul választotta ki a darabrészleteket a meghallgatásokra: derűs alkata ellenére csupa olyan karaktert próbált megformálni, akik mintha éppen öngyilkosságra készülnének.

Azért pár évig sikerült kisebb filmes és tévés szerepeket kapnia, mígnem eljött a nagy áttörés, a 2009-es Egy lányról, amelyért számos díjra jelölték, többek között Oscarra és Arany Glóbuszra, és elnyerte a brit Oscart, a BAFTA-t. A színésznő azóta a rendezők és a kritikusok kedvence, másik Oscar-jelölését a tavalyelőtti Ígéretes fiatal nőért kapta.

Hamarosan a She Said című drámában láthatjuk, amelyben a #metoo mozgalom egyik elindítóját alakítja, aki nekilát, hogy felderítse a Hollywoodban oly gyakori szexuális visszaéléseket.