×

Csillagok

Milyen volt a 80-as évek ismert magyar manökenjének lenni?

A filmlabor sötét folyosói helyett választotta a fényesebb divatvilágot a 80-as évek sztármanökenje, akinek útja az artistaképzőn át vezetett a kifutókra. Az akkori, kicsit zárt, hazai modellvilág kulisszái mögé kalauzolta Dobrovolszky Ágnes a Kossuth Rádió hallgatóit.

Egy korszak divatvilágáról beszélgetett a Kossuth Rádió Az este című műsorában a házigazda Vadász Bence építész Dobrovolszky Ágnessel. A 70-es, 80-as évek modelljét ismerhetik a divatbemutatókról, tévé- és mozireklámokból, gyakran mosolygott az újságok hasábjain is.

Budapest, 1984. május 9. Fodor Vera, Borsovszky Ágnes, Bolla Ágnes, Gáspár Bernadett, András Judit és Welzer Erzsébet manökenek fürdőruhákat mutatnak be a Gundel Étterem báltermében, ahol május 9-én tartotta az “S” Modell Ruházati Kereskedelmi Társaság a tavaszi-nyári divatbemutatóját. MTI Fotó: Tóth Gyula

Pályája nem a kifutón kezdődött, ugyanis az iskola elvégzése után a Magyar Filmlaborban dolgozott negatív vágóként. Bár egy darabig érdekes volt számára ez a munka, mégis megunta a sötét folyosókon való bolyongást.

„Egy barátnőm, aki megtalálta a módját annak, hogyan legyen manöken, tanácsokkal látott el, merre induljak. Ez pedig a Magyar Artistaképzővolt, ahol több hónapos tanfolyamot végeztem el, amely végén manökenné nyilvánítottak” – mesélte pályája kezdetéről, arról, hogyan került egy kicsi, zárt világba.

„Nem voltunk sokan, munka viszont rengeteg volt. Akkoriban jött divatba, hogy a cégek rendezvényeket tartottak a különféle ünnepekkor. Divatbemutató volt gyárakban, művelődési házakban, színházakban, olyan sok, hogy nem is fértek már el a naptárunkban” – idézte fel, milyen volt élni ebben a világban a 80-as években.

A korban elvárt „dámás nézés” helyett gyakran látott a közönség derűt az arcán.

Budapest, 1966. október 11. Rotschild Klára divattervező (b4) áll manökenek között a Különlegességi Divatszalon őszi-téli kollekciójának bemutatóján a Gundel étterem teraszán a Városligetben. MTI Fotó: Balassa Ferenc

„Én szerettem mindig mosolyogni, és nem is tudtam mást csinálni, de ezért senki nem haragudott rám. Voltak, akik meg soha nem mosolyogtak, mert nekik az volt az elképzelésük, hogy ők így szépek” – árulta el a Kossuth Rádióban Dobrovolszky Ágnes, aki együtt dolgozhatott Rothschild Klárával is. „Két nagy bemutató volt, ahol részt vehettem, mint teljesen kezdő. Nagyon szigorúan méregetett, majd amúgy 54 kilósan rám csapott, és azt mondta, te egy magyar tarka fajta vagy. Ez azt jelentette, hogy nem vagyok a tipikus modell alkat, hanem van itt-ott egy kis kidudorodás” – emlékezett vissza a kor egyik legismertebb és legsikeresebb magyar divattervezőjével való közös munkájára Dobrovolszky Ágnes.

A Kossuth Rádió Az este című műsora, amelyben családi életéről is beszél az ismert modell, ide kattintva újrahallgatható.

Az este – gondolatébresztő beszélgetések minden hétköznap 19 óra után a Kossuth Rádióban.