Csillagok

III. Károly közelebb áll a magyarokhoz, mint hinnénk

Ezeddig kevésbé ismert, újabb magyar szálra bukkantunk III. Károly oldalági felmenői között. Nagy-Britannia új királya, aki walesi hercegként gyakorta tartózkodott ősei földjén, Erdélyben, ezáltal már több ágon is a magyarsághoz kötődik.

Több ágon, tehát nem csak egyenes-, de oldalágon keresztül is magyar földre nyúlnak III. Károly király gyökerei. Korábban már megírtuk, hogy az új király ereiben magyar vér is csörgedezik. A brit monarcha egyenes ági szépanyja ugyanis az erdélyi Erdőszentgyörgyön 1812-ben született gróf Rhédey Klaudia, aki 1832. április 30-án egy bécsi sétalovaglás alkalmával ismerkedett meg Sándor Pál Lajos württembergi és tecki herceggel.

Szerelmi házasságot kötöttek, ami arisztokrata körökben ritkaságszámba ment. Annak ellenére, hogy a férj hercegi rangot viselt, felesége, a nála nyolc évvel fiatalabb Klaudia pedig grófi származású volt, a frigy a korban mégis morganatikusnak, vagyis rangon alulinak számított. Gyermekeik így a születésük jogán nem viselhették a hercegi címet, csupán a Hohenstein grófi rangot, amit I. Ferdinánd osztrák császár és magyar király engedélyezett számukra.

Egy fiuk és két leányuk született: Klaudia Henrietta és Amália Jozefin, valamint Ferenc Pál Károly, aki 1866-ban Mary Adelaide brit hercegnőt, III. György brit király unokáját vette feleségül.

Rhédey Klaudia portréja

Az erdélyi grófnő nem élte meg az öregkort. Amikor 1841. szeptemberében férje után utazott Pettauba, ahol Sándor herceg akkor már osztrák császári vezérőrnagyként a helyi hadosztály parancsnoka volt, Graz előtt pár kilométerrel felborult a lovashintója.

Az utasok az útszéli árokba gurultak. A negyedik gyerekével várandós grófnő nagyon súlyos oldaltáji ütést szenvedett. Folytatta tovább az útját, ami a vesztét okozta: belső vérzése lett, amibe nyolc nappal később belehalt. Utolsó kívánságára Erdélyben, ősei földjén, Erdőszentgyörgyön abban a református templomban temették el, ahol több, mint harminc évvel korábban megkeresztelték.

Sírja fölé 1905 májusában unokája, Mary Victoria hercegnő – mint a jövendő V. György brit király felesége – márvány emléktáblát állíttatott, amely ma is látható. Károly walesi herceg 2008. május 8-án kereste fel szépannya sírját az erdőszentgyörgyi templomban, hogy lerója tiszteletét nyugvóhelyénél.

Mária Dorottya főhercegnő, József nádor felesége

Az erdélyi grófnő fia, Ferenc 1837-ben Teck hercege lett, így már királyi családból választhatott magának feleséget: Mária Adelaida cambridge-i hercegnőt, Viktória angol királynő unokanővérét vette el. Mária nevű leánya pedig György, yorki herceg felesége lett, aki 1910-től V. György néven lépett az angol királyi trónra. A herceg kapcsán meg kell jegyezni, hogy legidősebb nővére, Mária Dorottya hercegnő a mi József nádorunk felesége volt. Nevét és emlékét a belvárosi Dorottya utca, bebalzsamozott testét pedig a budai várban kiépített nádori kripta őrzi.

Nádori kripta a Budai Királyi Várban. Itt nyugszik Mária Dorottya hercegnő teste is

III. Károly brit királyt a Habsburg-ház magyar ágán keresztül is népünkhöz köti a vérvonal.

A magyarul kiválóan beszélő és amúgy a budai várban élő Mária Dorottya nádorné a magyarországi evangélikus közösség nagylelkű patrónusa volt. Öt gyermeke született. A legfiatalabb Mária Henrietta főhercegnő volt, aki Lipót brabanti hercegnek, a későbbi II. Lipót belga királynak, Viktória brit királynő unokatestvérének lett a felesége. Márpedig III. Károly Viktória királynő leszármazottja, ily módon pedig az oldalági felmenői a belga királyon és Mária Dorottya nádornén keresztül újabb szálon fut el a magyarság felé.

És van még egy szál, ami hozzánk köti III. Károlyt, hiszen II. Lipót belga király Stephanie Clotilde nevű leánya nagylónyai és vásárosnaményi Lónyay Elemér magyar gróf felesége volt, aki ezáltal másodunokatestvéri szinten rokonságba került Anglia királynőjével, Viktóriával, kinek birodalma fölött sosem nyugodott le a nap.