Csillagok

„Számunkra misszió az erdélyi értékek megmutatása ” – Bagossy Brothers

A Bagossy Brothers Company zenekar névadó testvérpárjával, Bagossy Norberttel és Bagossy Lászlóval beszélgettünk székelységről, hazaszeretetről, természet iránti rajongásról, fenntartható fejlődésről, valamint a mindent meghatározó barátságról, mely az együttes tagjait összeköti. Az interjú apropóját a március 10-i székely szabadság napja, illetve az együttes tízéves fennállásának jubileumi koncertje szolgáltatta, melyet március 11-én, szombaton tartanak az MVM Dome-ban.

Bagossy Norbert és Bagossy László (Fotó: hirado.hu / Horváth Péter Gyula)

– Összetartó népcsoport a székely?

Bagossy László: Összetartók, de nemcsak ők, szerintem a magyarság általában egy rendkívül összetartó nemzet. Bármerre járunk, azt látjuk, hogy a székely és a magyar együtt szeret zenélni, mulatni, sírva vigadni.

– Büszkeség székelynek lenni?

Bagossy Norbert: Abszolút. Mégis, mi sosem szoktuk hangsúlyozni a székely identitásunkat, vagy hogy honnan jöttünk. Számunkra természetes, hogy ahonnan származunk, azokat az értékeket, azt a lelkületet képviseljük, ahogy az is, hogy magyar nyelven éneklünk, és saját dalokat szerzünk, amikben nyilván sokszor visszanyúlunk a gyökereinkhez. Számunkra az a fontos, hogy a zenénk minél több magyar emberhez eljusson, határon innen és túl.

Bagossy Norbert (Fotó: hirado.hu / Horváth Péter Gyula)

– Mit hoztak otthonról, Gyergyószentmiklósról?

– Bagossy Norbert: Sokszor említik velünk kapcsolatban a kitartást, a céljainkért való elszánt küzdelmet, a természet szeretetét vagy éppen az emberi kapcsolatok, a család vagy a barátság fontosságát. Hogy az ember mit tekint értéknek, az nem nemzetiség, hanem neveltetés kérdése. Mi ezt az életfelfogást az édesanyánktól kaptuk, aki egyedül nevelt fel minket.

– Mit tanultak tőle?

– Bagossy László: Egész egyszerűen hagyott minket érvényesülni a végtelen anyai szeretete mellett. Kint lehettünk a természetben reggeltől estig, sosem állt az álmaink útjába, még akkor sem, amikor egy tömbházban – a lakók nagy boldogságára – dobolni kezdtünk. A legnagyobb odaadással támogatott és támogat bennünket mindenben a mai napig.

Bagossy László, a Bagossy Brothers Company basszusgitárosa a Nagy-Szín-Pad című tehetségmutató verseny döntőjében a fővárosi Akvárium Klubban 2016-ban. (Fotó: MTI/Marjai János)

– Hogyan élték meg a természetből a nagyvárosba költözést?

– Bagossy László: Nyáron a sűrű koncertidőszak miatt Magyarországon van a bázis, télen pedig amennyit csak lehet, Székelyföldön vagyunk. A családjaink gyakran jönnek hozzánk, és mi magunk is folyton ingázunk; van, hogy felváltva járunk haza a testvéremmel az édesanyánkhoz, így nem érzi magát egyedül.

– Bagossy Norbert: Mindig megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt a vidéki és nagyvárosi lét között. Amikor azt érezzük, hogy elég volt a nyüzsgő, szmogos városból, akkor megmártózunk a Balatonban, vagy hazautazunk a fenyvesekhez és snowboardozunk, folyamatosan próbálunk töltekezni a természet adta csodákból. Az a fontos, hogy bárhol is vagyunk önazonosak, tudjunk maradni.

Bagossy Norbert a Bagossy Brothers Company fellépésén 2021-ben a Szerencsejáték Zrt. ingyenes szuperkoncertjén. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

– A gyönyörű erdélyi tájak szervesen beépülnek a dalokba, de előszeretettel hívnak segítségül hazai énekeseket is, mint például a Csíkszeredai Gyermekek Háza szólistáit. Az erdélyi értékek megmutatása egyfajta misszió az önök részéről?

– Bagossy Norbert: Nyilván egyrészről egy misszió, másrészről az ember ott érzi otthon magát, onnan merít ihletet, és ott tud a legkreatívabb lenni, ahonnan jött. Mi is mindig odanyúlunk vissza, amit a legjobban ismerünk, a hazai tájhoz, a hazai emberekhez.

Az év videóklipje és az év zenekara kategória győztese, a Bagossy Brothers Company tagjai, Bagossy Norbert, aki az év férfi előadója is (b) és Bagossy László (j), kezükben a három díjjal a Petőfi Zenei Díjak átadása televíziós felvételén 2021-ben  (Fotó: MTI/MTVA/Kaszner Nikolett)

– Kevés olyan erdélyi magyar zenekar van, mint a Bagossy Brothers, amely a határon túl is megállta a helyét, és az egész Kárpát-medencei magyarság ismeri. Ez rendkívüli dolog, másrészről óriási felelősség is.

– Bagossy Norbert: Igen, mi is így gondoljuk. Éppen ezért rengeteg olyan társadalmi projektet próbálunk vinni a zenélés mellett, amivel felhívjuk az emberek figyelmet a környezet védelmére és az élhető jövőre. 2022-ben Hegyilevegő elnevezéssel egy túrakihívást indítottunk el, és kiadtunk mellé egy túrafüzetet is, a Gyergyószentmiklós környékén található természeti és kulturális látnivalókról, hogy arra ösztönözzünk mindenkit, járják végig a dalokban bemutatott helyszíneket.

– Bagossy László: Otthontól fűtött tél címmel egy könyvet is készítettünk, Tatár Attila (Ata) gitárosunk természetfotóival és az együttes történeteivel, amiket a menyasszonyom, Bíró Barbara jegyzett le. Ebben a kötetben a személyes történetek mellett megjelennek a gyergyói ünnepi szokások és a helyi gasztronómia hagyományai is.

Más társadalmi akcióban is részt vesznek?

– Bagossy Norbert: Faültetési megmozdulásokat szoktunk szervezni, otthon, Székelyföldön és itt, Magyarországon is. Tisztában vagyunk vele, hogy mekkora környezeti terheléssel jár egy nagyszabású koncert, ezért 2020-ban kitaláltuk, hogy annyi fát ültetünk, ahány koncertünk volt az előző évben. Így először százötven, a következő évben pedig – más helyi zenekarokat is bevonva – ötszáz facsemetét ültettünk el Erdélyben. 2022-ben a Pilisi Parkerdő együttműködésével és a rajongóink segítségével immáron kétezer fával gyarapítottunk egy budaörsi erdőszakaszt.

– Idén ünnepli tizedik jubileumát az együttes. Az elmúlt évtized úgy alakult, ahogy elképzelték?

– Bagossy Norbert: Még talán jobban is alakult, mint arról álmodni mertünk volna. Amikor az ember kitalálja, hogy zenélni szeretne, az utat még nem látja maga előtt, csak belecsöppen egy csodálatos álomba. Mi az első perctől komolyan vettük ezt a lehetőséget, előre elterveztük a kisebb célokat, és kitartóan, lépésről lépésre haladtunk előre. Egy film jut eszembe egy kötéltáncosról, aki két épület közé kifeszített kötélen egyensúlyoz a mélység felett, és azt mondja, mindig csak egy lépéssel lát előre és arra fókuszál.

– Bagossy László: Mindig eggyel feljebb tettük a lécet, mint ahol épp álltunk, így mindig volt miért küzdeni. Emlékszem, mekkora dolognak számított az első telt házas Budapest Park- vagy Aréna-koncert az együttes életében. Mertünk nagyot álmodni, és mindig bele is vágtunk.

Forrás: Facebook / Bagossy Brothers Company – Fotó: Gábor Lajos

– A formáció tíz éve változatlan és töretlenül halad előre a pályán, 2020-ban az év zenekarának választották. Valószínű, hogy a sikert a csapat öt tagjának közös gyökereiben és barátságában kell keresni, igaz?

– Bagossy Norbert: Hogyha egy kis közösségben nevelkedsz, mint mi Gyergyón, akkor akarva-akaratlanul is inspiráljátok egymást. Ha melletted a szomszéd gyerek zenél, akkor előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy te is zenélni fogsz. Mi öten megbízunk egymásban, pontosan tudjuk, hogy melyikünk miben jó, és teret adunk a másiknak a kiteljesedésben. Én álmodom meg a dalokat és a szövegeket, Laci vállán nyugszik a hangszerelés, a kreatív ötletek pedig jobbára Ata nevéhez kötődnek. Nekünk ünnep, ha együtt zenélhetünk, és remélem együtt is fogunk megöregedni.