Csillagok

Brendan Fraser elérzékenyülve mondott köszönetet autista fiának

A színészt legidősebb fia, az autista Griffin inspirálta a túlsúlyos Charlie alakításában, amelyért az Oscar-díjat is bezsebelte.

Brendan Frasert családja kísérte el a 95. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadóra, ahonnan A bálna című filmben nyújtott alakításáért az aranyszobrocskával a hóna alatt távozhatott.

“Harminc éve kezdtem ezt a szakmát és a dolgok nem adták könnyen magukat. Olyan volt az egész, mintha mélytengeri búvárkodáson lettem volna az óceán fenekén, ahol a levegőt a szeretteimtől kaptam. A fiaimtól, Holdentől, Lelandtől és Griffintől, a menedzseremtől, JoAnne Colonnától, a publicistámtól Jennifer Plante-től és a legjobb barátomtól, Jeanne Moore-tól.”

Bár a beszédét még hosszasan tudta volna folytatni, utolsó szavaival autista fiának köszönt: Griffin, nagyon szeretlek!

Brendan Fraser Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman

Bár Fraser nem sokat árul el gyerekeiről, időről időre szokott mesélni róluk az interjúkban. A színész legutóbb legidősebb fiáról, Griffinről nyílt meg mélyebben, akit 22 hónapos korában diagnosztizáltak autizmussal az orvosok és elárulta, hogy ő inspirálta arra, hogy eljátssza a túlsúlyos Charlie-t A bálnában.

„A legidősebb fiam, Griffin speciális igényű. Autista. Most töltötte be a 20. életévét. Ő egy nagy gyerek. 180 centi magas. Nagy keze és lába van, nagy teste. Testközelből tudom, milyen egy olyan ember mellett, aki túlsúlyos” – a színész hozzátette, hogy fia spektrumzavarának szépsége miatt nem ismeri az iróniát, a cinizmust, így nem lehet őt megsérteni, és ő sem bánt másokat. Griffint a világ legboldogabb emberének nevezte.

A színész két fia, a 16 éves Leland, a 18 éves Holden, valamit kedvese, Jeanne Moore oldalán érkezett a gálára. Holden egyértelműen apja génjeiből örökölt többet, de vonásaiban Leland sem maradt alul, nála csupán a rézvörös fürtjei vonják el a figyelmet vonzó arcéléről.

„Hihetetlenül büszkék vagyunk apára, a világon mindennél jobban” – áradoztak Fraser fiai.

Jeanne Moore, Brendan Fraser, Holden Fletcher Fraser és Leland Francis Fraser a 2023-as Vanity Fair Oscar after partin 2023. március 12-én. EPA/NINA PROMMER

A színész a díjátadó előtt, a vörös szőnyegen mesélte el, hogy mivel várták fiai, miután kiderült, hogy jelölik A bálnában nyújtott alakításáért az Oscarra.

„Hatalmas volt a meglepetés, a gyerekeim tortával és lufikkal készültek. Beosontak a házba és feldíszítették. Elmondhatatlanul jó érzés volt, életem egyik legfontosabb emléke lesz az, amit tőlük kaptam.”

Fraser 1998-ban vette feleségül Afton Smith-t, házasságukból született még a 20 éves Griffin. A sztárpár 2008-ban vált el.