Csillagok

Minden idők egyik legnagyobb dívája, Elizabeth Taylor Budapesten ünnepelte születésnapját

2011. március 23-án halt meg Elizabeth Rosemond Taylor, ismertebb nevén Elizabeth Taylor. Fényűző élet, gyémántok, legendás szerelmek és díjak kísérték útján, mindent elért, amit színésznőként elérhetett. Richard Burton filmszínésszel kétszer is házasságot kötött. A házaspár Budapestre érkezett még 1972-ben, mert a férj itt forgatta a Kékszakáll című filmjét, egyben a fővárosban ünnepelték Elizabeth 40. szülinapját is. Az eseményre tódultak a világsztárok például Grace Kelly monacói hercegné.

Miután szülei úgy döntöttek, hogy Londonból az Amerikai Egyesült Államokba, Los Angelesbe költöznek, a színésznő édesanyja elhatározta, igazi hollywoodi sztárt csinál szép és engedelmes kislányából. Elsőként az Universal ajánlott filmszerepet és szerződést a gyereknek, aki kilencévesen állt először a kamerák elé. A szerződést azonban hamarosan felbontották. Elizabeth Taylor kitartó édesanyjának köszönhetően rövidesen egy másik nagy stúdió, az MGM is munkált kínált a tehetséges gyereknek, így

mindjárt az első filmszereplésével, a Lassie hazatér című filmben nyújtott alakításával felhívta magára a közönség figyelmét.

Pár évvel később, a Theodore Dreiser regénye alapján készült George Stevens rendezte Egy hely a nap alatt című filmbeli szerepével Elizabeth Taylor meggyőzően bizonyította, felnőtt színészként is megállja a helyét.

Az újabb nagy szerepet 1956-ban megint George Stevens kínálta a színésznőnek az Edna Ferber regénye alapján készült Az óriás című filmeposzban. Elizabeth olyan partnereket kapott a filmben, mint Rock Hudson és a már akkor legendának számító James Dean. Mindkettőjükkel összebarátkozott, noha bennfentesek azt beszélték, hogy a két férfi nem igazán kedvelte egymást.

Taylort rendkívül megrázta, hogy Dean nem sokkal a forgatás befejezése előtt tragikus autóbalesetben elhunyt. A tragédia azonban megnövelte a film iránti amúgy sem csekély érdeklődést, és Az óriást tíz kategóriában jelölték Oscar-díjra.

A színésznő karrierjén Az óriás nagyot lendített: egymást követték híres filmjei és nagy alakításai, mint például Az Esőerdő megye a legendás Elfújta a szél nyomdokain haladó, nagyszabású polgárháborús dráma.

Taylor alakította a gazdag Susanna Drake-et, aki elhódította a főszereplő Johnt valódi szerelmétől.

Újabb jelentős sikerét  Macska a forró bádogtetőn film hozta el számára, a filmben a főszereplőt, Maggie-t az idős Harvey Pollitt kedvenc fiának, az alkoholista Bricknek a feleségét játszotta. A film hat Oscar-jelölést kapott, többek között nevezték a rendezőt és a két főszereplőt is. A közönség fokozott érdeklődésében némi szerepet játszhatott az is, hogy elterjedt a hír, miszerint a film számos jelenetében Elizabeth csupán egy rendkívül szűk kombinét visel: a korabeli szigorú cenzúra mellett ez igen nagy erotikus merészségnek számított.

A Múlt nyáron, hirtelen fekete-fehér pszichológiai drámában nyújtott alakításáért is jelölték Elizabeth Taylort Oscar-díjra, a színésznőnek ez volt a harmadik jelölése.

Az első Oscar-díját 1960-ban kapta meg a Modern kaméliás hölgy című filmben nyújtott alapításáért. Azonban Taylor eredetileg el sem akarta vállalni a szerepet.

Bennfentesek szerint két komoly indoka volt az elutasításra: az egyik, hogy akkoriban az Egyesült Államokban laza erkölcsű nőnek tartották, mert állítólag elszerette Debbie Reynolds színésznő férjét, az énekes sztár Eddie Fishert, a Modern kaméliás hölgyben pedig pont egy laza erkölcsű nőt, egy luxusprostituáltat kellett játszania. Nem volt mellékes szempont az sem, hogy legutóbbi filmszerepei révén már nagy sztárnak számított, ám a régi szerződése volt érvényben, vagyis gázsija mindössze 125 ezer dollár volt.

Nem sokkal azután, hogy elfogadta a felkérést a Modern kaméliás hölgy főszerepére, a színésznő egy exkluzív szerződési ajánlatot kapott a Fox filmvállalattól a Kleopátra című filmre, ha viszont nem teljesítette volna az MGM-mel szembeni szerződéses kötelezettségét, két év felfüggesztés várt volna rá. Ezért inkább elvállalta Modern kaméliás hölgyet. Fogadkozott ugyan, hogy pokollá teszi a forgatást, amiért az MGM belekényszerítette a filmbe, fenyegetőzéseit azonban nem váltotta be.

Elizabeth Taylor a Kleopátra film forgatásán (Fotó: Wikipédia)

Végül azonban minden jól alakult, hiszen a film készítői megvárták, hogy kiszemeltjük teljesítse kötelezettségét a MGM stúdió felé. Így Elizabeth Taylor megkapta az egymillió dolláros gázsit a Kleopátra című film címszerepének eljátszásáért.

Taylor volt az első színész, aki ilyen rekordösszeget kapott egy filmszerepért, ügyes ügyvédje pedig olyan szerződést kötött, mely szerint a művésznő a bevétel tíz százalékát is megkapja, a forgatás időszaka alatt pedig gyakorlatilag minden költségét a Fox fizette.

Az igazi elismerést a következő két film hozta meg számára: a Nem félünk a farkastól és A makrancos hölgy. A Nem félünk a farkastól Edward Albee Magyarországon is sokszor játszott színdarabjának filmváltozata, cselekménye egyetlen éjszaka alatt játszódik. A filmdráma nagy szakmai és közönségsiker lett, 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra, köztük mind a négy főszereplőt. Elizabeth Taylor végül meg is kapta a díjat.

Azt, hogy született tehetség volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a brit Empire magazin minden idők száz legnagyobb mozisztárja közé választotta 1997 októberében, a lista 72. helyére került.

Az Amerikai Filmintézet ötven, legnagyobb amerikai képernyős legendát összesítő listáján pedig a hetedik helyet szerezte meg. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte,

így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti. Fotója összesen tizennégyszer szerepelt a People magazin címlapján.

A színésznő magánélete azonban nem volt olyan zökkenőmentes, mint karrierje, nyolcszor ment férjez, kétszer ment hozzá élete szerelméhez, Richard Burtonhöz, akitől kétszer el is vált. Kettejük kapcsolatában a legnagyobb problémát a művészi presztízs kérdése jelentette. Burton elismert színész volt ugyan, de mindig is olyan nagy sztár szeretett volna lenni, mint a felesége. Taylor Hollywood legnagyobb és legjobban fizetett dívájaként viszont amiatt aggodalmaskodott, hogy valódi művészként nincs akkora rangja, mint Richardnak.

Taylor egy késői visszaemlékezésében mondta Burtonről; „Életem leghelyesebb döntése mindkétszer az volt, hogy esélyt adtam magunknak.”

A színésznő egyszer egy interjúban azt mondta, élete során három igazi szerelme volt: Richard Burton, Mike Todd, akinek az özvegye lett, és a gyémántok. Hogy melyiket szerette a legjobban, arról talán a sorrend is árulkodik.

Drágakövek iránti rajongása köztudott volt: egy ideig ő birtokolta a 33 karátos Krupp gyémántot (1968-ban Sotheby’s árverésen vette meg 305 ezer dollárért). A La Peregrina gyöngy Valentin-napi ajándék volt Richard Burtontől. Tőle kapta a hatalmas, 69 karátos körte alakú gyémántot is, amit Taylor–Burton gyémántnak is neveznek. A követ a színésznő 1978-ban eladta, a pénzt jótékony célra ajánlotta fel.

A többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő 1972-ben Budapesten ünnepelte negyvenedik születésnapját.

Abban az évben Richard Burton Budapesten forgatta a Kékszakáll című filmjét, Elizabeth pedig elkísérte őt, és a magyar fővárosban ünnepelte meg születésnapját. Az eseményen számos világsztár tette tiszteletét, mint például Grace Kelly monacói hercegné és Ringo Starr, az akkor már két éve hivatalosan is feloszlott Beatles dobosa.

A Kékszakáll című film szereplői és készítői: Richard Burton, Joey Heatherton (női főszereplő) színészek, Edward Dmytryk rendező és Elizabeth Taylor, R. Burton felesége a Moulin Rouge szórakozóhelyen rendezett koktélpartin, amit a Kékszakáll című film forgatásának első napján rendeztek Budapesten (Fotó: Nemzeti Fotótár/Tormai Andor)

Elizabeth Taylor és Richard Burton a Corvin Filmszínházban, ahol bemutatták a főszereplésükkel készült Makrancos hölgy című filmet (Fotó: Nemzeti Fotótár/Friedmann Endre)

Richard Burton és Elizabeth Taylor a Moulin Rouge-ban, koktélpartin, amit a Kékszakáll című film forgatásának első napján rendeztek Budapesten (Fotó: Nemzeti Fotótár/Tormai Andor)

Élete során több egészségügyi problémával is küzdött, 1961-ben a tüdőgyulladás egyik ritka fajtája majdnem halálát okozta, 1997-ben jóindulatú agydaganattal műtötték, majd 2004-ben kiderült, hogy szívelégtelenségben szenved. Végül hetvenkilenc éves korában, 2011. március 23-án ez okozta halálát.

Elizabeth Taylor csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán (Fotó: Wikipédia)

Halála előtt egy utolsó interjúban kijelentette: „Utálom, ha Liznek hívnak, mert úgy hangzik, mintha valaki kígyó módra sziszegne nekem.” Éppen ezért kijelentette, szeretné ha sírjára ezt írnák: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták. Más források szerint a színésznő azt is kifejezetten kérte, hogy temetését a kiírtnál 15 perccel később kezdjék, hogy elkéshessen a saját temetéséről.