Csillagok

Harry hercegnek bármennyire is szeretné, nem jár a rendőri védelem

Harry herceg vesztett a brit kormánnyal szemben, így továbbra sem jár neki és családjának a rendőri védelem, amikor az Egyesült Királyságban tartózkodik.

Nem engedélyezik Harry herceg újabb bírósági meghallgatását, aki a legfelsőbb bíróságon szerette volna újratárgyaltatni peres ügyét a brit belügyminisztériummal, mely korábban megtagadta a hercegtől, hogy saját pénzéből fizetett rendőri védelmet kaphasson, ha az Egyesült Királyságba utazik családjával.

Sussex hercege miután 2020-ban visszalépett a királyi tisztségtől, elveszítette azt a lehetőségét, hogy a brit rendőrség az adófizetők terhére biztosítsa védelmét. Harry ezután maga finanszírozta volna a saját rendőri védelmét, mely a herceg ügyvédje szerint ugyanúgy kijár a király fiának. A jogi képviselő kiemelte, hogy Harry herceg életre szóló biztonsági kockázatot örökölt születéskor. Továbbra is az ötödik a trónszerzési sorban. Bár az intézményben betöltött szerepe megváltozott, a királyi család tagjaként profilja nem.

A bíróság kedden hozott ítéletet az ügyben, mely Harry herceg felülvizsgálati kérelmét elutasította. A bíró nem tartja helyénvalónak, hogy a gazdagok pénzért megvegyék a személyes biztonságukat.

Hága, 2022. április 16. Harry herceg és felesége, Meghan (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A minisztérium jogi képviselője, Robert Palmer korábban kiemelte, hogy az ügy elfogadhatatlan precedenst teremtene, nem beszélve a rossz üzenetről:

„A tisztviselők veszélynek vannak kitéve, amikor az uralkodóra vigyáznak. Ez különbözik a szokásos rendőri tevékenységtől, és csak akkor nyújtható, ha a közérdek ezt megköveteli. Ezen elvekkel ellentétes, ha egy magánszemély fizetne ezért a szolgáltatásért”

– mondta Palmer.

Harry herceg korábban azzal az indokkal kérte a rendőri védelmet, hogy ha családjával szeretnének Nagy-Britanniába hazalátogatni, nincs biztosítva a védelmük, saját testőrei azonban szerinte nem nyújtanak kellő védelmet, mert például nem férnek hozzá a hírszerzés adataihoz.

A bírósági felülvizsgálati kérelmet egy 2021 júliusában történt incidens után, szeptemberben nyújtották be, amikor Londonban fotósok üldözőbe vették a herceg autóját, miután egy jótékonysági eseményről távozott.

Hasonló szituációba került a herceg feleségével, Meghannal és anyósával, Dioriával a múlt héten, amikor is a pár állítása szerint majdnem halálos kimenetelű autós hajszába keveredtek New Yorkban. A közvélemény egyébként megosztott a történet megítélését tekintve, sokan, köztük a taxit vezető sofőr szerint is kissé eltúlzott volt a pár közleménye.

Forrás: The New York Times